Tip: Maak gebruik van rich-snippets (D)
De online concurrentiestrijd tussen Nederlandse webshops neemt fors toe. Dat betekent dat het steeds lastiger begint te worden om hoog in de zoekresultaten te eindigen. Het belang van zoekmachine-optimalisatie (SEO) neemt daarmee ook sterk toe. Om goed gevonden te worden zal Google je website goed moeten kunnen begrijpen. Het is daarom het beste om de informatie in je webshop volgens internationale standaarden te ontsluiten. Hiermee zal zowel je positie als zichtbaarheid in de resultaten toenemen.
Een van de belangrijkste methodes is gebruik maken van rich-snippets. Rich-snippets zijn stukjes code in je webshop die bepaalde informatie markeren zoals prijs, productnaam of het gemiddelde cijfer van de productbeoordelingen. Door deze markering laat Google meer informatie zien in de zoekresultaten over de desbetreffende pagina. Een goed voorbeeld zijn de review-sterretjes of prijs van het product die worden weergegeven in de resultaten. Hierdoor vallen jouw resultaten beter op tussen de rest en zullen meer mensen vanuit de resultaten doorklikken naar jouw webshop.
De belangrijkste standaarden om rekening mee te houden zijn:
- Product/offer: Deze markering wordt gebruikt voor productinformatie zoals naam, prijs, afbeelding en voorraad.
- Reviews: Met de review-snippet laat Google de gemiddelde beoordeling van de producten zien in de resultaten.
- Breadcrumbs: Door je kruimelpad te markeren geef je inzicht in de navigatie-structuur van de website.
- Video: Hiermee kan je embedded YouTube video’s in de resultaten alvast laten zien.
- Auteurschap: Met de auteurschap snippet laat je zien wie de content van de pagina heeft geschreven.
- Open Graph: Open Graph standaard wordt door Facebook gebruikt om je pagina goed te kunnen lezen.
Je kan gebruik maken van Google Structured Data Testing Tool om te kijken of jouw webshop al gebruikmaakt van rich-snippets. Ontbreken ze nog? Zoek dan een online handleiding hiervoor en ga er snel mee aan de slag. Rich-snippets zijn een absolute must voor iedere webshop en leveren soms tot 30%* meer bezoekers uit Google op!
* Bron: https://yoast.nl/rich-snippets-tutorial/
Tip: Maak je webshop sneller (D)
Sinds enige tijd is de snelheid van je website een Google ranking factor geworden en dus een belangrijk onderdeel voor zoekmachine-optimalisatie. Dat betekent kortweg dat een snellere website hoger zal terugkomen in de zoekresultaten. Op deze manier zal je dus meer omzet genereren. Daarnaast zullen bezoekers een snelle website beter waarderen wat voor een hogere conversie zal zorgen. Maar hoe zorg je er precies voor dat je website sneller wordt?
Als belangrijkste startpunt kan je gebruikmaken van Google Pagespeed Insights. Deze handige tool geeft een rapportcijfer voor de huidige prestaties van jouw webshop. Het is zeer belangrijk om je webshop zo te optimaliseren dat je hier een zo hoog mogelijk cijfer zult behalen. Deze tool van Google geeft je daarnaast ook inhoudelijk feedback over wat je precies kan verbeteren aan de snelheid.
De belangrijkste verbeterpunten zijn meestal de volgende:
- Verklein de bestandsgrootte van afbeeldingen: Met programma’s als JpegOptim en OptiPNG kan je zonder kwaliteitsverlies je afbeeldingen automatisch tot 50% kleiner maken.
- Maak gebruik van cache-oplossingen (server-side): Cache zet als het ware een kant-en-klare pagina voor je bezoeker klaar zonder dat deze opgebouwd hoeft worden. Oplossing als MemCache, Redis of Varnish leveren al snel enkele seconden tijdwinst op.
- Maak gebruik van browser-cache (client-side): Door browser-cache aan te zetten hoeft de bezoeker niet voor iedere pagina opnieuw alle content te laden. Reeds gedownloade bestanden worden als het waren gerecycled door de computer van de bezoeker.
- Verklein het aantal HTTP-verzoeken: Bij het opbouwen van de pagina worden er verschillende connecties gemaakt met de server. Hoe minder connecties, hoe sneller de website oogt. De oplossing hiervoor is het samenvoegen (“merge” of “image sprites”) van meerdere losse bestanden (bijv. JS of CSS) in één bestand.
- Verklein de code: Verklein de bestandsgrootte van de te laden code, ook wel Minify genoemd, door het weghalen van nutteloze witruimtes en commentaren uit de code.
- Schakel compressie in: Door de data ‘in te pakken’ met technieken als GZIP kan de laadtijd enorm worden verbeterd. Een absolute must dus!
- Zoek geoptimaliseerde hosting: Zoek hosting die specifiek is afgestemd op het door jou gebruikte webshop-pakket.
Zoals bij iedere investering is het belangrijk om de effecten in kaart te brengen. Met Google Webmaster Tools en Google Analytics kan je de snelheidsverbetering goed meten. Dat je website sneller is geworden, merk je vaak meteen!
Tip: Beveilig je webshop tegen hackers (D)
De beveiliging van je webshop is een typisch onderwerp waar de meeste ondernemers niet over zullen nadenken totdat het te laat is. Nu er steeds vaker berichten opduiken over criminele organisaties die grote hoeveelheden privégegevens buitmaken is het van groot belang om te zorgen dat je klantgegevens goed beveiligd zijn. Zo kwam in 2012 de webshop van BabyDump negatief in het nieuws door de publicatie van klantgegevens door een hacker. Bij nalatigheid kan een dwangsom door het CBP worden opgelegd of een boete worden uitgedeeld aan de eigenaar van de webshop.
Zorg dat je webshop dus goed is beveiligd. Hiermee voorkom je omzetverlies, reputatieschade en voldoe je direct aan de nieuwe eisen die worden gesteld door bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg. De basisbeginselen van een goede beveiliging zijn:
- Gebruik sterke wachtwoorden: Gebruik unieke en robuuste wachtwoorden van minimaal 8 tekens.
- Scan de webshop voor lekken: Met diverse softwarepakketten kan je een automatische scan laten uitvoeren die kijkt of er beveiligslekken aanwezig zijn in jouw webshop. Als je een Thuiswinkel Waarborg certificaat hebt wordt dit automatisch gecontroleerd als onderdeel van de certificering.
- Gebruik professionele hosting: Een professionele hosting partij zorgt ervoor dat de serversoftware up-to-date blijft en dat er daardoor niet kan worden ingebroken door lekken in verouderde software
- Update alle software: Zorg ervoor dat al je software zo up-to-date mogelijk is. Dit geldt zowel voor je eCommerce-pakket als voor de software die je op je eigen computers draait zoals de webbrowser of virusscanner.
- Denk aan de zwakste schakel: Je kan je webshop nog zo goed beveiligen maar als iemand van de klantenservice een virus per email opent kan de hacker op die manier alsnog toegang krijgen.
Beveiliging is vaak niet top-of-mind bij ondernemers maar met bovenstaande tips vang je een groot deel van de risico’s af. Bescherm je belangrijkste goed: je klanten!
Tip: Overweeg een ander eCommerce platform (D)
Als jouw webshop eenmaal begint te groeien zullen ook de eisen die je aan het webshop-pakket stelt veranderen. Zo zie je vaak dat wanneer het aantal bezoekers en producten op de site toeneemt sommige ecommerce platforms te langzaam worden. Daarnaast kan het bijvoorbeeld dat je ecommerce software te sloom blijkt, niet handig werkt voor administratie of fulfillment of dat het te lang duurt om nieuwe functionaliteiten uit te rollen. Om je groei niet te laten beperken door problemen met de techniek kan het daarom slim zijn om de webshop opnieuw op te zetten onder een ander ecommerce platform dat beter om kan gaan met de nieuwe eisen. De meest gebruikte ecommerce pakketten zijn in te delen in vier groepen:
- Cloud: Websites waarop je een account kan aanmaken en met een paar simpele stappen je eigen shop kan openen. Denk aan Magento Go, SeoShop, MijnWinkel, One Stop Webshop of Shopify.
- Maatwerk: Een unieke oplossing die specifiek voor jouw bedrijf is ontwikkeld.
- Open Source: Software waarvan je de broncode kan downloaden, aanpassen en gebruiken. Denk aan Magento, Prestashop, Opencart, Zen Cart, osCommerce.
- Premium: De duurdere, maar soms ook professionelere licentie software zoals Hybris, Intershop of Sana Commerce.
De eerste stap bij het maken van een goede keuze bestaat uit het bepalen van de selectiecriteria. Dit is nodig, omdat niet iedere onderneming dezelfde eisen stelt aan de software. Daarom is het van belang om te kijken waar het zwaartepunt voor jezelf ligt.
- Functionaliteiten: Kies voor het pakket dat het beste jouw functionele eisen ondersteunt. Dat hoeft niet altijd standaard in het pakket te zitten maar kan ook door bijvoorbeeld de installatie van plugins.
- Flexibiliteit en schaalbaarheid: Door helder te krijgen welke functionaliteiten je waarschijnlijk in de toekomst nodig zult hebben, kun je kiezen voor een platform dat hier op ingespeeld is. Zo voorkom je dat je later opnieuw moet investeren in een ander platform.
- Prijs/kosten: Vergelijk de totale kosten van licenties, ontwikkeling, onderhoud en hosting voor iedere oplossing.
- Service/support: Met een grote community voor het specifieke pakket en met het aanbod van programmeurs ben je minder afhankelijk van andere partijen.
- Gebruiksvriendelijkheid: Kies een pakket dat gemakkelijker werkt voor zowel de bezoekers met als gevolg een hogere conversie, alsook voor jezelf in de backend.
Met een goed selectieproces kies je dus een webshop die je eisen goed ondersteunen voor nu en voor in de toekomst.
Tip: Gebruik betere productafbeeldingen (D)
Een van de nadelen die een webwinkel heeft ten opzichte van een fysieke winkel is dat je het product niet kan aanraken of bekijken voordat je deze aanschaft. Daarom gebeurt het vaak dat een consument eerst gaat rondkijken in een winkel en daarna het product aanschaft op internet. Om te zorgen dat de drempel om direct online te bestellen kleiner wordt is het belangrijk de juiste productinformatie te tonen. De productafbeelding speelt een belangrijke rol in het oriëntatieproces. Stel dat je een webshop hebt die voedingsmiddelen verkoopt. Als de kwaliteit van je foto’s niet goed genoeg is zal je minder verkopen. Niemand wil tenslotte biefstuk eten bij blauw licht. En dus moeten je afbeeldingen voldoen aan een aantal eisen:
- Kwaliteit: Allereerst moeten je producten professioneel getoond worden. Dat betekent dat de belichting goed moet zijn en dat ook de witbalans en kleuren goed zijn ingesteld. Daarnaast moet je zorgen dat de afbeeldingen een hoge resolutie hebben die ook geschikt is voor Retina schermen. Kijk uit met het instellen van de compressie zodat je foto’s niet te blokkerig worden.
- Grootte: Zorg ervoor dat je afbeeldingen het liefst minder dan 100kb per stuk zijn, maar als dit niet mogelijk is met behoud van kwaliteit dan zeker niet groter dan 300kb. Je kan de bestandsgrootte verkleinen zonder kwaliteitsverlies met programma’s als OptiPNG of JPEGOptim.
- Bestandsnaam: Hanteer je belangrijkste zoekwoorden in de bestandsnaam. Op die manier optimaliseer je je productpagina nog meer voor een hoge ranking in zoekmachines.
- Alt-tag: Bij het invoegen van de afbeelding in de productpagina is het verstandig om de zoekwoorden opnieuw te gebruiken als ALT-tag. Ook dit is onderdeel van SEO.
- Transparente PNG: Zorg ervoor dat de achtergrond van je afbeeldingen het liefst transparent is. Dit zorgt ervoor dat je in de toekomst meer flexibiliteit hebt met het design van je webshop.
- Alternatieve afbeeldingen: Zorg ervoor dat je producten vanuit verschillende hoeken zijn gefotografeerd. Verkoop je bijvoorbeeld kleding, dan is het goed om de kleding ook te laten zien op een paspop of model. 360-graden fotografie kan wellicht ook een rol spelen.
Vooral bij een groot assortiment kan het een kostbare investering zijn om je afbeeldingen te optimaliseren. Er bestaan echter gespecialiseerde productfotografen en outsource bedrijven in India die dit werk tegen een aantrekkelijk tarief kunnen verrichten. In veel gevallen zullen de extra opbrengsten door een hogere conversie dan ook opwegen tegen deze kosten.
Tip: Verbeter je interne zoekmachine (D)
Van zoekmachine-optimalisatie, ook wel bekend als SEO, hebben de meeste ondernemers wel gehoord. Naast Google wordt er echter vaak een andere belangrijke zoekmachine vergeten, namelijk de interne zoekmachine die bij je webshop hoort. Deze zoekmachine is voor veel klanten het startpunt om de juiste producten op in je webshop te vinden. Hoe groter het assortiment, hoe lastig het namelijk is om de producten via de normale navigatie te vinden. Het is dus van groot belang om ook deze zoekmachine zoveel mogelijk te verbeteren.
Als startpunt kan je met de juiste instellingen in Google Analytics de zoekwoorden die worden ingevoerd op je webshop laten bijhouden. Sommige ecommerce-pakketten, zoals Magento, houden ook in de backoffice van de webshop een overzicht bij van de gezochte termen. Door deze grondig te analyseren krijg je inzicht in het zoekgedrag van je bezoekers en kan je zien of er wel genoeg relevante resultaten worden getoond. Met een dergelijke analyse kan je de volgende best practices proberen in te voeren:
- Prioriteer zoektermen: Sorteer je zoektermen op basis van hoevaak ze worden gebruikt. Vervolgens kan je de meest gebruikte termen controleren op relevante resultaten. Als deze ontbreken kan je dit vaak oplossen door de termen als synoniemen in je productteksten te verwerken.
- Gebruik betere algoritmes: Veel zoekmachines doorzoeken standaard alleen de producttitel. Hierdoor worden niet altijd de juiste resultaten getoond. Vervang daarom je zoekmachine door betere software of implementeer bijvoorbeeld de Google zoekmachine in je eigen webshop.
- Voorspellende suggesties: Maak suggesties voor termen bij het intikken van de zoekwoorden. Op die manier verminder je de kans op typefouten en geef je richting aan de zoektocht.
- Voer een autocomplete in: Een veel gebruikte functie is om direct relevante producten te tonen in een dropdown bij tijdens dat de gebruiker de termen intikt. Zo belandt de bezoeker eerder bij het juiste product.
- Geef resultaten helder weer: Zorg ervoor dat op de resultatenpagina filters beschikbaar zijn om een verdere selectie te maken. Daarnaast kan je als er niks is gevonden een suggestie geven voor een andere zoekterm op basis van wat er in is getikt. Hiervoor heeft Yahoo bijvoorbeeld een handige Ralted Suggestions API.
Door je zoekmachine te verbeteren maak je het je klanten makkelijk het juiste product te vinden. Hierdoor zal de conversie op je webshop verbeteren en zullen het aantal orders toenemen.
Tip: Start met responsive design (D)
Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen een smartphone of tablet. Inmiddels gaat 20 tot 30% van het webshopbezoek via een mobiel apparaat. Het blijkt met name populair om online te winkelen met een tablet op de zondagavond. Toch laat 90% van de webwinkels omzet via mobiele kanalen liggen. Daarom moet je ook als webwinkelier rekening moet houden met gebruikers die je webshop bezoeken via deze mobiele apparaten. Deze klanten hoef je namelijk niet opnieuw binnen te halen, je hoeft ze alleen maar beter te laten converteren.
Het grootste struikelblok in de conversie op mobiele apparaten is het kleine formaat van het scherm en toetsenbord. Hierdoor is het lastiger om te navigeren in de webshop en om bijvoorbeeld af te rekenen. Het is dus belangrijk dat je je webshop ook geschikt voor deze kleinere schermen maakt. De oplossing hiervoor wordt vaak gevonden in responsive design.
Responsive design is een manier van designen waarbij de webshop zichzelf automatisch aanpast aan het formaat van het scherm. Zo blijven lettertype groot genoeg om goed te kunnen lezen zodat klanten niet hoeven in te zoomen of horizontaal te scrollen om de volledige webshop te zien. Het is dus verstandig om je webshop te laten re-designen door middel van responsive design zodat deze ook geschikt voor mobiel wordt. Enkele aandachtspunten voor beginnen met responsive design zijn:
- Analyseer hudige gebruik: Kijk allereerst in Google Analytics naar het huidige gebruik van mobiele apparaten op je website. Probeer de knelpunten in kaart te brengen en gebruik dit als input voor je nieuwe ontwerp.
- Mobile first: Bedenk goed welke content past bij je mobiele webshop. Repsonsive design is meer dan alleen bepaalde informatie weglaten en aanpassen aan het schermformaat. Het kan namelijk zijn dat andere content relevant kan zijn zoals locatiegebonden diensten, rich content, herbestelfunctie en slim weergeven van up- en cross-sales.
- Degradeer je website niet: Vaak hebben bezoekers je desktop webshop al bezocht voordat ze deze op mobiele apparaten bezoeken. Dat betekent dat ze verwachtingen hebben van je webshop. Een grote irritatie is dan ook als bepaalde informatie niet gevonden kan worden omdat deze op mobiel niet worden getoond.
- Optimaliseer checkout: Met name de checkout vormt vaak een obstakel in de conversie. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk velden hoeft in te vullen en gebruik mobiele betaalmethoden. Opties als PayPal Express Checkout kunnen ook helpen bij het vergemakkelijken van het bestelproces.
Responsive design zal initieel voor een lastiger designproces zorgen en dus ook een kost met zich meebrengen. Echter zal deze investering zich dubbel en dwars terugbetalen als jij een hogere conversie op mobiele apparaten krijgt.
Tip: Stel technische eisen aan de code (D)
Als je zelf geen programmeur bent is het soms lastig om de juiste webbouwer of programmeur te vinden. Hoe beoordeel je dan eigenlijk de kwaliteit van de opgeleverde webshop en bijbehorende programmeercode als je de taal niet spreekt? Het antwoord is dat je niet perse de taal hoeft te spreken om toch te zorgen dat je de juiste kwaliteit krijgt. Door bepaalde punten te specificeren in je functionele eisen zorg je ervoor dat de eisen in ieder geval zijn vastgelegd in je offerteaanvraag. Op die manier zorg je ervoor dat je bij eventuele toekomstige uitbreiding niet voor verrassingen komt te staan door slecht geschreven code die je flexibiliteit en groei beperken.
Aan de code die gebruikt is in de webshop kan je bepaalde kwaliteitseisen stellen. De volgende punten kan je het beste specificeren:
- Browser-compatibiliteit: Stel als eis aan je webshop dat de webshop goed dient te werken in alle modern browsers en ook op tablet en smartphone.
- Hanteer best practices: Het is normaal om te verwachten dat je webshopbouwers gebruik maken van de meest up-to-date programmeertalen. Daarnaast kan je verwachten dat ze programmeren volgens de stijlregels en standaarden die daarvoor zijn afgesproken.
- Efficiënte code: De manier waarop een bepaalde functionaliteit kan worden geschreven maakt een hoop uit voor de efficiëntie van de code. Als dit niet goed wordt gedaan kan je webshop enorm langzaam worden.
- Updatebaar: Zorg dat de code zo is geschreven dat je je ecommerce platform wel kunt blijven updaten. Op die manier kan je software direct updaten als er bugs zijn gevonden en kan je genieten van nieuwe functionaliteiten.
- Uitbreidbaar: Goede code is gemakkelijk uitbreidbaar. Op deze manier is het voor jou gemakkelijk om bijvoorbeeld uit te breiden naar andere landen of andere markten.
- Standaarden: Laat je webbouwer zoveel mogelijk gebruik maken van webstandaarden zoals semantische HTML, richsnippets, Open Graph, en Schema.org.
Naast bovenstaande punten is het goed om altijd referenties op te vragen. Op die manier heb je zonder technische kennis toch een indicatie van de kwaliteit van het werk. Hiermee zorg je dat je webwinkel de best mogelijke performance heeft en goed mee kan groeien met je ambities.
Tip: Sneller uitbreiden met feeds voor affiliate marketing (D)
Affiliate marketing is een van de grote blokken in internet marketing en behoort bij een gezonde marketing mix om maximale omzetgroei te behalen. De meeste webshops werken dan ook met één of twee grote partners zoals Tradetracker of Zanox om hun partnernetwerk te beheren. De aangesloten affiliates bij deze platformen helpen vervolgens met het aanbrengen van klanten en dus met het behalen van meer orders. Als het ware
Veel van deze affiliate partijen werken steeds meer met productfeeds waarbij alle producten van je eigen webshop worden gesychroniseerd met de website van de affiliate. Het lastige hierbij is dat iedere partner weer zijn eigen specificaties heeft voor hoe je de feed moet aanleveren, welke velden hierin moeten voorkomen, en hoe de velden moeten zijn opgemaakt.
Om toch snel te kunnen uitbreiden en van zoveel mogelijk nuttige affiliates gebruik te kunnen maken is het verstandig om te kijken naar overkoepelende internet marketing campagne platformen zoals Shop2Market en Kongoo. Deze platformen bieden een aantal voordelen ten opzichte van directe integratie met partners:
- Uitgebreid netwerk: Via deze sites kan je je gemakkelijk aanmelden bij diverse affiliate netwerken en vergelijkingssites zoals beslist.nl, vergelijk.nl, tweakers pricewatch, marktplaats, google shopping, etc…
- Centrale feed: Je hoeft vanuit je eCommerce pakket maar één centrale feed aan te maken en up to date te houden. Deze feed wordt vervolgens door het campagne platform ingelezen en verspreid deze feed automatisch in het juiste formaat naar de aangesloten affilliate netwerken. Dit bespaart je een hoop werk en kosten voor de implementatie en onderhoud van de feeds.
- Budget maximalisatie: Sommige campagne platformen zorgen ervoor dat je budget automatisch zo optimaal mogelijk wordt verdeeld. Daarbij gaat het meeste geld uit naar de campagnes die het hoogste rendement opbrengen.
- Statistieken: Je kan voor iedere affiliate en campagne uitgebreid bijhouden wat de resultaten zijn. Het voordeel is dat dit in één overzichtelijke grafiek of tabel is te bekijken in plaats van dat deze cijfers verdeeld zijn over de verschillende partners.
Door gebruik te maken van een online campagne platform kan je sneller groeien en houd je je implementatie beheersbaar. Daarnaast kan je beter op ROI sturen en meer uit je campagnes halen.
Tip: Automatische productteksten, import en export (R)
Een goede en unieke producttekst is onontbeerlijk voor iedere webshop. Bij grote aantallen producten wordt het echter lastig om deze handmatig per product te schrijven. Daarnaast stijgt bij grote aantallen teksten het foutpercentage aanzienlijk.
Er zijn verschillende manieren om unieke en aansprekende productteksten te maken en tegelijkertijd tijd te besparen door deze teksten in bulk te genereren. Dit kan door een functionaliteit dat iedere eCommerce pakket bevat: de import. Met import kun je alle producten in één keer in de winkel krijgen vanuit een CSV (comma separated / Excel) bestand.
Voor het genereren van een CSV adviseren we LibreOffice te gebruiken. Dit is een gratis office pakket met zeer uitgebreide Excel-functionaliteit dat voor deze taak stukken handiger en makkelijker werkt. Hoe ga je te werk om de import klaar te zetten:
- Creëer één volledig product handmatig in je webshop pakket, vul alle velden in
- Exporteer nu het product vanuit je webshop pakket. Je hebt nu de juiste inrichting
Gebruik dit exportbestand om de rest van de producten erin te zetten - Vul alle SKU’s en gegevens (gewicht, kleur, prijs, herkomst) zo uitgebreid mogelijk inMaak nu 10 tot 20 voorbeeldteksten voor je webshop en vul in plaats van de productnaam een tijdelijke variabele in. Een gedeeltelijk voorbeeld is:
“De [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][samsung] [S5] [telefoon] is in [2014] geïntroduceerd en is beschikbaar in [blauw, wit, roze]. Met [235 gram] is de [telefoon ][zeer licht] en kan het gemakkelijk in verschillende landen gebruikt worden. De telefoon ondersteunt [4G, bluetooth, WiFi].”
- Vul de [haakjes] in met =CONCATENATE(A2;B2;C2) en zorg dat de teksten kloppen. Integreer deze variabele teksten vervolgens in je bredere teksten met HTML codes
- Kopieer vervolgens alle teksten naar een apart blad en exporteer dit in CSV.
- Importeer de CSV in je pakket en check of de teksten erin komen te staan
- Herhaal dit proces meerdere malen totdat alle teksten goed staan.
Let op dat deze methode goed wordt ingezet. Vermijd robot-achtige teksten. Dit doe je door genoeg variatie aan te brengen, liefst per productgroep en genoeg unieke tekst eromheen te bouwen (minimaal 2 paragrafen met genoeg content).
Door te automatiseren kun je daarnaast producten snel updaten en alle teksten in de toekomst snel wijzigen als er belangrijke keyword- of marktveranderingen optreden.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]