Tip: Start een forum of blog (D)
Je hebt geprobeerd je eigen webshop zoveel mogelijk te optimaliseren, maar merkt dat je bezoekersaantal niet verder groeit. Het opzetten van een forum of het starten van een blog kan ervoor zorgen dat je een nieuw kanaal creeërt voor extra traffic en dus extra omzet.
Stel dat je een webshop hebt die diëetproducten verkoopt. Voor een dergelijke webshop zal een forum heel goed kunnen werken. Klanten kunnen bijvoorbeeld afvaltips, recepten en ervaringen delen met andere bezoekers. Het starten van een forum of blog heeft de volgende doelen:
- Service: Op dit extra kanaal kun je meer informatie delen met je bezoekers. Een webshop bevat namelijk vaak commercieel gerichte informatie. Om de bezoeker niet te veel af te leiden van de aankoop, is er vaak geen ruimte voor andere informatie. Door het opzetten van een blog zorg je voor een handige verzamelplek met service gerichte informatie.
- Traffic: Een blog of forum kan een gemakkelijke methode zijn om meer bezoekers mee binnen te halen. In de webshop zit je vast aan een beperkt aantal pagina’s om in Google mee te scoren, namelijk je product en categorie pagina’s. Met een blog kan je artikelen maken die specifiek gericht zijn op andere zoekwoorden. Als brillen-webwinkel kan je bijvoorbeeld schrijven over vergoedingen van zorgverzekeraars om ook op deze keywords klanten binnen te halen. Daarnaast zorgt een forum ervoor dat je eigen klanten helpen bij het maken van content en dus eigenlijk meehelpen met je marketingproces.
- Loyaliteit: Door het bouwen van een community op een forum zorg je ervoor dat klanten eerder verbonden blijven met je bedrijf.
- Branding: Door het delen van informele informatie over je bedrijf, zoals een kijkje achter de schermen, zorg je ervoor dat je invloed hebt op hoe jouw klanten je bedrijf waarderen. Belangrijk is het dus om de juiste toon aan te slaan.
Voordat je begint met een blog of forum, is het belangrijk om te begrijpen dat er momentum nodig is. Dat betekent dat je constant energie en tijd zult moeten steken in het schrijven van content, het sturen van de discussie, het moderaten van reacties, en het vermarketen van je artikelen. Houd een informele toon aan en maak de informatie niet te commercieel. Alleen met de juiste balans zul je een succes ervan kunnen maken.
Tip: Het schrijven van een goede blog (R)
In “Start een forum of blog” is de meerwaarde beschreven van een dynamisch bijgehouden weblog dat gekoppeld is aan de site. De kracht van de blog ligt sterk in het periodiek creëren van relevante content en de conversietrigger aan het eind van de artikelen.
Voor veel mensen is het schrijven van een blogartikel een ondergeschoven kindje, waarbij niet alleen het gevoel heerst dat het veel tijd kost, maar ook dat het moeilijk is of perfect moet zijn. Doordat echter de kracht vooral ligt in de periodiciteit en veelheid aan specifieke keyword artikelen, wordt het veel gemakkelijker om dit bij te houden.
- Hou je keywords erbij: De keyword analyse die is gemaakt voor je site is voor een groot deel goede inspiratie. Kies twee tot vijf keywords waar je op wilt concentreren in de blog en vergeet de synoniemen niet.
- Bedenk wat je wilt zeggen: Een blog, vooral als die gedeeld wordt op social media, moet meerwaarde bevatten voor de lezers. Wat wist de lezer nog niet? Waarom vindt iemand het onderwerp interessant? Wat is de kans op delen of kopen?
- Structureer je artikel eerst: Maak een structuur die je in alle artikelen toepast. Dit maakt het makkelijker voor jezelf om in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld bedenken dat je 3 tot 5 paragrafen schrijft en altijd afsluit met een conclusie.
- Het hoeft niet perfect: Als je eenmaal in de flow van het artikel zit, probeer dan geen journalistiek stuk te schrijven. De meeste mensen zullen het artikel scannen en geen wetenschappelijke proeve erop houden. Belangrijkste is dat ze in een scan snel tegenkomen wat jij wilt communiceren
- Integreer plaatjes en links: Webcontent is anders dan content in boeken of magazines. Je kunt gerust linken naar producten in je eigen shop, wikipedia, fabrikant of youtube. Integreer plaatjes en video’s om het aantrekkelijk te maken.
- Plaats een conversietrigger: Aan het eind van je artikelen kun je een subtiele conversietrigger plaatsen. Bedenk wel dat een artikel informatief is en zoveel mogelijk objectief. Conversietriggers (bv. knop) moeten daarom genuanceerd zijn
- Deel het via je netwerken: Het zou zonde zijn om je nieuwe pareltje alleen door Google te laten crawlen en daarna klanten via SEO binnen te halen. Deel je artikel altijd op twitter, facebook, Google+ of LinkedIn voor direct een groot bereik.
De blog is een krachtige tool om meer mensen op je website te krijgen en kan een zeer belangrijk intern verkoopkanaal worden. Bedenk dat de toon nooit verkopend moet zijn. Mensen die op je artikelen komen, moeten het gevoel hebben informatie te krijgen en een meerwaarde in je blog te hebben boven je webshop.
Een conversietrigger mag echter wel altijd aan het eind geplaatst worden om mensen bijvoorbeeld inzichten te geven in voorbeelden van de producten die je hebt beschreven.
Tip: Claim je ruimte bij Google (R)
Zoekresultaten in Google hebben de afgelopen jaren veel makeovers en uitbreidingen gekregen. Waar het resultaat vroeger alleen uit 4 regels tekst bestond, zijn zoekresultaten nu sterk uitgebreid met locatie-informatie, ★★★★★ sterretjes, streetview, sitelinks, vette tekst, plaatjes, auteurinformatie en zelfs hele infoblokken aan de rechterkant.
Om op te vallen tussen de resultaten, is het daarom van belang zoveel mogelijk ‘ruimte te claimen’ (in pixels) in de zoekresultaten. Hiervoor is wat regelwerk vereist en soms ook verandering van code in de webshop. Dit betaalt zich wel uit door een hogere positie in de zoekresultaten en hogere click rates.
Enkele mogelijkheden zijn:
- Rich snippets (sterretjes): Dit is al beschreven in het hoofdstuk “Rick Snippets”. Er zijn globaal drie soorten sterretjes. De sterretjes in de advertenties (via Trustpilot), de sterretjes bij producten (product reviews) en organische sterretjes (schema.org).
- Locatie-extensie: Zowel in Google Ads als in Google organische resultaten kun je een locatie toevoegen aan je advertentie. Als je kantoorruimte hebt, een magazijn waar je producten kunt ophalen of een (winkel)locatie, is het essentieel om deze in Google te koppelen.
- Sitelinks: Bij organische zoekresulaten zal Google automatisch een selectie maken van subonderwerpen van je site en deze als extra links laten zien onder je zoekresultaat. Voor Google Ads kun je de sitelinks apart instellen onder “Extensies”
- Externe reviews: Als een blad, website of blog over je heeft geschreven, kun je deze review quoten in Google Ads. Onder je naam verschijnt dan extra informatie als quote
- Google+: Alle nieuwtjes, blogberichten, nieuwe producten etc. dien je direct bij Google+ aan te melden en te delen. Google neemt deze resultaten mee in zowel de gewone zoekresultaten als in de zijbalk. Dit gebeurt alleen als er geregeld nieuws is.
- Telefoonnummer: In Google Ads en op je Google+ pagina kun je een telefoonnummer instellen die naast je zoekresultaat komt te staan bij het zoeken naar je merknaam
Google beloont iedere webshop die veel met Google doet. Verrijk je profiel bij Google daarom altijd met zoveel mogelijk gestructureerde informatie en controleer geregeld wat je concurrenten of topwinkels als CoolBlue en Bol.com doen.
In de verzadigde online markt moet je zoveel mogelijk in de zoekresultaten opvallen en iedere pixel, kleur, review en regel tellen daarbij mee.
Tip: Integreer met Google (R)
Tussen de 90 en de 99% van alle zoekresultaten op het internet vinden plaats via Google. Daarnaast heeft Google een stevige positie weten te bemachtigen in het sociale segment (Google+), de advertentiemarkt (Google Ads) en de statistieken (Analytics).
Bedrijven die een diepe integratie hebben met Google en de nieuwste producten van hun kant implementeren, worden hiervoor beloond met meer zichtbaarheid en nieuwe functionaliteit. Het is daarom zaak om zoveel mogelijk integraties met Google te hebben.
Naast het goed invullen van de marketing-uitingen, zoals in hoofdstuk “Claim je ruimte bij Google” zijn er veel onderwaterkoppelingen die je kunt maken om optimaal gebruik te maken van hun diensten.
- Google+ pagina: Google Plus is door Google opgericht als tegenhanger van Facebook. Door het lage gebruik, is dit echter inmiddels omgevormd tot profielendatabase voor Google zelf. Het belangrijkst voor een webshop is de Google+ pagina, waar je als publisher op vermeld staat.a. Creëer een Google+ profiel
b. Creëer een Google+ pagina
c. Vul deze pagina zo volledig mogelijk in (openingstijden, website, mailadress, avatar)
d. Volg zoveel mogelijk gelijkende bedrijven, fabrikanten en concurrenten
e. Integreer de Google+ code op je website - Koppel Analytics en Google Ads: Volg het stappenplan in Google Ads en Analytics om de gegevens tussen deze twee optimaal uit te wisselen. Doorloop alle opties in beide applicaties om zeker te weten dat je niets mist
- Stel Webmasters volledig in: Op https://google.com/webmasters kun je je site aanmelden voor crawl-verzoeken, indienen van een sitemap en meer informatie verschaffen over je shop. Dit komt allemaal bij Google en op deze manier kunnen ze je site beter indexeren en tonen
- Gebruik gmail: Maak een gmail-adres voor je shop aan, dit werkt erg makkelijk en als je mailt als “info@shopnaam.nl” via je Google account, zien mensen met een gmail account je avatar en in de zoekresultaten alle informatie over jouw bedrijf
- Gebruik Google Drive: Heeft vooralsnog geen bekend effect op SEO, maar is wel erg handig om te gebruiken voor het delen van documenten: https://drive.google.com
Google beloont bedrijven en webshops die een zo volledig mogelijk profiel van hun bedrijf publiceren (op Google pagina’s bijvoorbeeld). Neem daarom de moeite om overal waar je met Google werkt zo veel mogelijk informatie bij te werken. Hiervoor word je beloond met gemak, functionaliteiten en zichtbaarheid.
Tip: Voer een Keyword analyse uit (R)
Mensen die op internet zoeken naar een bepaald artikel, bepaalde product of site voeren hun zoektermen in bij een zoekmachine, zoals Google (95%), Bing (2%) of Yahoo (1%). Vervolgens koppelt de zoekmachine de zoektermen aan de inhoud van websites.
Dit koppelen aan de inhoud van de websites gebeurt door middel van keywords. Keywords zijn woorden die duidelijk aangeven waar een bepaalde webpagina over gaat. Zo kunnen keywords voor een lenzenwinkel zijn “maandlenzen”, “contactlenzen”, “soflens daily” of “goedkope kleurlenzen” zijn.
Sommige keywords, zoals “contactlenzen” zijn erg populair en komen op veel websites voor. Ook in Google Ads is de concurrentie op deze veelgebruikte woorden erg hoog, waardoor je relatief hoge bedragen per klik betaalt. Er zijn echter ook veel keywords die specifiek toegespitst zijn op de producten in je webshop en je webshop zelf, die lagere concurrentie hebben en die mensen direct naar je site leiden.
Als je een overzicht hebt van deze keywords, kun je deze woorden en bijbehorende synoniemen bewust gebruiken op je site om de zoekende potentiële klant jou te laten vinden. Hoe doe je nu een keyword analyse?
- Je eigen inzicht: Je hebt al een goed idee waar je producten op worden gevonden, waar mensen op zoeken en welke termen belangrijk zijn. Schrijf deze op en denk daarover creatief, met synoniemen. “Telefoon” is dus ook phone, mobiel, mobile, smartphone, “smart phone”, samsung telefoon, iphone etc.
- Concurrenten: Om te beginnen kun je de websites van concurrenten bekijken. Welke bewoordingen gebruiken ze? Hoe wordt een product omschreven? Welke woorden komen veel voor? Welke woorden mis je?
- Je eigen website: Je website wordt nu al gevonden. Op welke woorden gebeurt dit? Je kunt dit vinden in webmaster tools van Google, maar ook op de zoekbox in je site (wat vullen mensen op je site in?).
- Google Trends: Om te zien welke woorden steeds vaker worden ingetikt, kun je Google Trends gebruiken (https://www.google.com/trends). Hier zie je een schatting van het zoekvolume en de historische zoekvolumes.
- Google Ads zoekwoordplanner: De meestgebruikte tool voor zoekwoordanalyse is de KeyWord planner (voorheen KeyWord Tool) van Google Ads. Vul al je gevonden woorden in en sorteer vervolgens op zoekvolume en concurrentie. Je hebt nu een goede lijst en een goed idee van de woorden die je kunt gebruiken.
De keywordanalyse is een handige tool om als richtlijn te gebruiken voor het schrijven van teksten op je website. Laat je echter niet verblinden door de keywords. Het hoogst wordt bij Google content gerate die human readable is. Dus een gewone tekst met af en toe het gebruik van een keyword (ratio 1:10). Maak je er wel zeker van dat alle belangrijke keywords genoeg voorkomen op je site en op de juiste plekken.
Tip: Google Ads strategie bepalen (R)
Google Ads is (na SEO) de meestgebruikte online marketing tool en zorgt voor een directe koppeling tussen kosten en bezoekers op basis van CPC (Cost Per Click). Iedereen kan Google Ads starten en inrichten, maar er zijn daarbij veel niveau’s van complexiteit te kiezen.
De meestgehoorde klacht over Google Ads is dat het veel geld opslurpt en niet genoeg opbrengt. Er is online veel te vinden over hoe je Google Ads zou moeten gebruiken en hoe deze is in te richten. Ook zijn er veel bureau’s die je daar graag bij helpen.
Om een goed begin te maken en te voorkomen dat je ‘leegbloedt’, heb je echter genoeg aan een aantal basisbeginselen en richtlijnen. Als je deze voor jezelf helder hebt, kun je campagnes opzetten en ervoor zorgen dat ze converteren.
- Kies een strategie: Heb je al een bekend merk? Of verkoop je bekende merken? Of begin je vanaf scratch? Je campagnes moeten dit reflecteren. Bedenk een verdeling van je budget. Wil je je richten op branded campaigns (dus op naam van je bedrijf of product) of meer de niche strategie met lage-concurrentie keywords?Er zijn meestal al bedrijven die in beide goed zijn, dus je zult óf de markt en bekendheid deels moeten kopen óf de niches opzoeken met keywords die niet vaak worden gebruikt.
- Bepaal je budget: Dit hangt af van hoeveel je te besteden hebt, hoe goed je de markt kunt inschatten en welke conversie uit het initiële budget komt. Als de conversie goed is, kun je je budget snel verhogen (dan betaalt het zichelf). Voor een beginnende webwinkel is 20 Euro per dag een acceptabel minimum om genoeg gegevens te verzamelen.
- Reserveer tijd: Google Ads doe je er niet zomaar bij, daar moet je in de eerste twee weken minimaal 5 uur per week op zitten. Daarna loopt het langzaam terug naar 2 uur per week om het bij te houden.
- Hoe denkt jouw doelgroep?: Welke specifieke termen, slang, jargon of keywords gebruikt jouw doelgroep? Laat deze terugkomen in je campagnes.
- Bepaal je margeproducten: Hanteer de 20-80 regel. 20% van je producten zal 80% van de omzet veroorzaken en vice versa. Bepaal je 20% producten en geef ze een speciaal plekje of budget.
- Zelf of uitbesteden?: Google Ads inrichten is lastig. Het bijhouden is, met de nodige training, goed te doen. Bedenk of je zelf Google Ads wilt inrichten of er een bureau naar laat kijken. Kies wel een goed bureau en probeer prestatiegericht te sturen.
Als je je strategie bepaald hebt, is het tijd om de keyword analysis te verbinden met je strategie. Besluit voor jezelf wat je doet als het budget erdoorheen is als je wel/niet genoeg sales eruit hebt gehaald. Google Ads is geen wondermiddel, maar is wel belangrijk onderdeel van je webshop. Als een strategie niet werkt, dan moet je deze snel aanpassen. Het voordeel van Google Ads is dat je de resultaten zeer snel ziet.
Tip: Google Ads inrichten (R)
Een Google Ads account is altijd opgebouwd uit een aantal niveau’s waarbinnen je een eigen inrichting kan bepalen:
Hoofdaccount > Campagnes > Advertentiegroepen > Advertenties > Zoekwoorden
Het baat om bij Google Ads een gezonde balans te vinden tussen het uitsplitsen van verschillende campagnes en advertentiegroepen en beheer. Hoe meer uitgesplitst, hoe meer relevante data en targeting je kunt bepalen. Meer uitsplitsing betekent echter ook dat je relatief meer tijd kwijt bent aan beheer en onderhoud.
Als basis gebruiken wij de volgende inrichting volgens MAP (ModernMinds Google Ads Plan):
(NL) Branded Alles met je eigen brandnaam, naam van winkel
(NL) Categorieën Categorieën, zoals ‘maandlenzen’, ‘daglenzen’, ‘fototoestellen’
(NL) Concurrenten Stop hier niet te veel budget in
(NL) Display Banners van je webshop en producten op verschillende sites
(NL) Merken Verschillende merkpagina’s, zoals “Samsung”, “Apple”, “Alcon”
(NL) Producten De producten zelf, zoals “Samsung S5” of “SofLens Daily”
(NL) Remarketing Bezoekers van je site ‘achtervolgen’ op andere sites
(NL) Shopping Producten met plaatje in zoekresultaten. Zeer belangrijk!
Ieder van de campagnes en advertenties dient naar een juiste landingspagina te gaan, die exact de informatie geeft waar mensen op geklikt hebben. Als de merk-pagina’s of categorieën niet bestaan, dan is het zaak deze aan te maken met daaronder een selectie van de bijbehorende producten. Enkele andere tips:
-
- Gebruik Broad Modified: In Google Ads heb je globaal gezien drie zoekwoordtypes:
- Broad Hierbij toont hij op alles wat met het woord relateert
- +Broad Modified Laat alleen zien wanneer het +woord voorkomt
- [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][Exact] Toont advertentie alleen bij identieke zoekopdracht
- Gebruik converterende woorden: Door woorden met “kopen”, “bestellen” of “goedkoop” te adverteren, krijg je mensen die een koopintentie hebben
- Sluit woorden uit: Door uitsluitingswoorden toe te voegen sluit je alle producten uit die je niet wilt laten zien. In de advertentiegroep “Samsung S5” kun je bijvoorbeeld “tablet” uitsluiten. Bij Samsung Galaxy Tab sluit je vervolgens “telefoon” uit
- Activeer alle extensies: Ga per campagne na welke extensies zijn geactiveerd en vink zoveel mogelijk aan. Iedere extensie geeft Google Ads de mogelijkheid om je shop beter te presenteren (met bijvoorbeeld Sitelinks, Locatie-extensie, telefoonnummer)
Het succes van Google Ads campagnes hangt voor een groot deel af van de inrichting. Door op het juiste niveau van uitsplitsing te zitten, kun je resultaten goed bijhouden en bijsturen en je budget aan de juiste zaken uitgeven.
Tip: Google Ads bijhouden (R)
Net als met reguliere marketing, moet je continu aandacht schenken aan het kanaal Google Ads. In het begin zal dat stukken arbeidsintensiever en tijdintensiever zijn dan wanneer de campagnes eenmaal goed lopen.
Na het bepalen van de strategie en juist inrichten van het account, is het zaak om het account bij te houden om te zorgen dat je niet leegbloedt op Google Ads (teveel budget uitgeven zonder dat er een goede omzet tegenover staat).
Het bijhouden van het account bestaat uit de volgende taken:
- Wegsnijden van ‘slurpers’: Selecteer de weergave “kosten per conversie”, nu weet je wat je per woord uitgeeft om één conversie te krijgen. Er zitten altijd slurpers in deze categorie, die je op pauze moet zetten of zelfs verwijderen
- Goede ads en woorden uitbreiden: Zijn er woorden of advertenties die bijzonder goed scoren? Voeg dan varianten hiervan toe. Scoort “Samsung S5” goed? Voeg dan ook “SamsungS5”, “galaxy s5”, “samsung s 5” enz. toe
- Blijf op de hoogte: Er zijn veel sites en twitter accounts (van Google zelf bijvoorbeeld) die aankomende veranderingen uitleggen en aangeven welke experimenten er draaien. Abonneer jezelf hierop en volg de trends!
- Google Ads Editor: Download de Goodle Ads Editor van Google om je campagnes gemakkelijk te bewerken en kopiëren/plakken. Dit stuk software werkt voor bulkbewerkingen veel sneller en betrouwbaarder dan de ietwat logge webinterface.
- Sporadische acties: Hou zo nu en dan sporadische acties met een merk of product. Deze kun je tijdelijk laten lopen en tijdelijk budget toewijzen. Zo blijft je Google Ads account dynamisch en kun je weleens nieuwe pareltjes in keywords vinden
- Geef veranderingen de tijd: Als je een nieuwe strategie of taktiek toepast in je campagnes, moet deze altijd minimaal 2 weken krijgen om te acclimatiseren. Google moet eerst ‘wennen’ aan nieuwe gegevens en de kans krijgen om deze te rouleren
- Wees kritisch: Er zijn bedrijven die € 50.000 per maand uitgeven aan Google Ads en daar meer dan genoeg ROI (Return On Investment) over krijgen. Hou altijd scherp in de gaten of de Google Ads campagne genoeg oplevert en wees er zeker van dat “kopen” van klanten geen stabiele strategie is. Bereken altijd of Google Ads kosten niet te veel van je marge vragen en vergeet niet de volledige Customer Lifetime Value mee te nemen (herhaalbestellingen koopt de klant niet meer via Google Ads)
Reserveer minimaal 2 uur per week om de campagnes door te lopen, bij te houden en aan te passen. Als je een nieuwe strategie toepast, reserveer daar extra tijd voor om het uit te denken, in te richten en te activeren.
Tip: Social Media Marketing (R)
Er is heel veel geschreven over marketen en converteren van social media. Op dit moment zien we de rol van Social Media echter veel meer als community building, betrokkenheid en service dan als inkomstenkanaal. Dat betekent niet dat het niets waard is.
Een goede social media aanwezigheid is onbetwist essentieel voor een goed werkende webshop. Je klanten moeten je kunnen bereiken op twitter, facebook, instagram, pinterest en/of google+. Alleen al vanuit het oogpunt van bereikbaarheid, openheid en uiteraard ook een deel SEO heeft het voordelen om op al deze kanalen een account aan te maken.
Eén van de belangrijkste doelen als merk op social media is het betrekken van je klanten bij je bedrijf. Post exclusieve nieuwtjes, kortingen, acties en kijkjes achter de schermen. Vraag aan je gebruikers wat ze willen en luister er goed naar, daar zijn deze kanalen voor bedoeld.
Uiteraard zijn social media ook een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe producten, prijsverlagingen en kortingsacties te communiceren, maar verdwaal niet in de aantrekkingskracht van conversie. Enkele tips op een rij:
- Gebruik Hootsuite: Als je één bericht op meerdere kanalen wilt posten, scheelt het heel veel tijd als je Hootsuite of TweetDeck gebruikt. Via deze software kun je één bericht direct op de belangrijkste social media posten. Met plaatjes en al
- Deel al je nieuws: Afhankelijk van hoe ‘passievol’ je product is (denk aan make up vs. lenzen), kun je twee keer per dag tot twee keer per week een bericht posten. Berichten met een specifieke toegevoegde waarde kun je altijd highlighten.
- Gebruik afbeeldingen, links en video: Je feed moet eruit springen. Puur tekst spreekt niet aan. Als er een leuke afbeeldingen (bv. van je product) bij zit, zullen mensen het als veel leuker ervaren en meer binding krijgen
- Fun factor: lachen mag: Humor is een conditio sine qua non. Schuw niet om af en toe ludiek te reageren op posts of grappige dingen te posten met zelfkritiek. Dit wordt vrijwel altijd geapprecieerd en als persoonlijkheid van bedrijf geaccepteerd. KLM is hier een subliem voorbeeld van en heeft de wereldpers gehaald met ad rem reacties
- Maak het interactief: Vraag mensen wat ze vinden van het design, producten of je website. Reageer er vervolgens niet defensief op als er kritiek of feedback komt. Je bouwt samen met deze mensen een brand en feedback betekent dat ze betrokken zijn. Je kunt ook een forum-achtige discussie ontlokken met bijvoorbeeld “wat ga jij doen dit weekend?”
- Sluit af met een trigger: Vergeet niet een linkje te plaatsen naar je site of aanbieding. Na het lezen van de post kun je de urgentie creëren voor mensen om erop te klikken en iets te doen met die informatie
- Communiceer je sociale kanalen: Puur het hebben van FB, Twitter, Instagram, G+ etc. is niet voldoende om een goede reach te krijgen. Hiervoor dien je dit actief te communiceren via alle mogelijke kanalen (factuur, site, emails, foldertje in de doos)
Social media zijn een geweldig kanaal om je klanten verder te betrekken bij je webshop.
Tip: Stuur goede nieuwsbrieven (R)
Ondanks het slechter wordende imago en slechtere zichtbaarheid in mailboxen, blijven nieuwsbrieven een zeer krachtig kanaal van (her)verkopen en betrokkenheid met inschrijvers. Afgelopen jaren is de manier van ‘consumeren’ van nieuwsbrieven sterk veranderd. Zo wordt ruim 50% van alle nieuwsbrieven op de mobiel geopend en zijn SPAM-filters en reclamefilters aangescherpt.
Nieuwsbrieven hebben over het algemeen drie doelen:
– Stimuleren van verkoop (hoogconverterend)
– On top-of-mind blijven bij mensen (zien steeds je merk)
– Slagkracht met een groot klantbestand (direct in één keer veel mensen activeren)
Het uitsturen van nieuwsbrieven is tegenwoordig makkelijk geworden met tools als MailChimp en Copernica. Deze (soms gratis) oplossingen zorgen er gelijk voor dat je alles kunt nazoeken, foute adressen eruit worden gehaald en het niet in SPAM terecht komt.
- MailChimp: Dit is de nr 1 gebruikte oplossing voor nieuwsbrieven. Je kunt je gratis aanmelden en de eerste 2000 nieuwsbrief inschrijvers zijn gratis. Daarnaast biedt het handige inschrijfformulieren en integraties met alle grote pakketten.
- Track: In alle pakketten moet je bij het versturen van de nieuwsbrief niet vergeten de tracking optie aan te zetten. Zo weet je hoeveel bezoekers en verkopen er zijn gekomen uit een nieuwsbrief en kun je verschillende opzetten vergelijken
- Mobiel: Ruim 50% van de nieuwsbrieven wordt geopend op mobiel. Dit, terwijl conversie op mobiel uitblijft. Test je nieuwsbrief altijd op verschillende devices en maak grote, duidelijke knoppen die op alle schermen klikbaar zijn.
- Persoonlijk: Spreek mensen persoonlijk aan en probeer aanbiedingen toe te spitsen. Een verrijkt klantbestand helpt je erbij. Zo kun je mensen bij de voornaam aanspreken (“Jantje, we hebben een mooie aanbieding voor jou!”) en segmenteren op onderwerp
- Call to action: Een nieuwsbrief bevat niet echt nieuws. Vooral voor een webshop is het belangrijk om mensen te activeren je site weer te bezoeken. Maak altijd een goede balans tussen informatief en pro-actief. Een kortingscode of aankondiging werkt goed
- Periodiek: Nieuwsbrieven kunnen tussen de 2x per week en 1x per maand worden verzonden om binding met klanten te behouden.
- Inspiratie: Je kunt altijd inspiratie halen uit voorlopers als coolblue, wehkamp, bol.com en albert heijn. Abonneer je op hun nieuwsbrieven en kijken hoe zij het doen!
Nieuwsbrieven zijn een krachtige tool om je klanten te binden en direct conversiepieken te veroorzaken. Betrek je klanten bij je merk door periodiek goede nieuwsbrieven te sturen. Waak wel voor lege nieuwsbrieven. Heb je dus helemaal niets te melden? Wacht dan even en stuur de nieuwsbrief uit als je echt iets te bieden hebt!
Tip: Online en offline (R)
Multi-channel, cross-channel, omnichannel. Dit zijn veelgehoorde begrippen die wijzen op het interacteren met klanten over verschillende kanalen heen. Enkele jaren geleden, bij het begin van de eCommerce, werd alleen maar gekeken naar de online kant van het verhaal.
Online was sexy, grenzenloos en oude webshops werden als gedoemd beschouwd. De laatste jaren is er echter weer een ommekeer. Pure (online) players bevinden zich in een steeds meer verzadigd rakende markt, terwijl offline de mogelijkheden verder groeien.
Door de crisis en de eerdere focus op online, is het voor webwinkels veel makkelijker geworden om in de offline ruimte te adverteren. Advertentietarieven van Exterion, JCDecaux en ClearChannel zijn gedaald en er is veel leegstand. Dit, samen met enkele voorbeeldfunctie-cases van online/offline bedrijven geeft webshops een boost om ook offline te gaan marketen. Welke mogelijkheden heeft een webshop hiervoor?
- Fysieke winkel? Dubbelwin!: Webshops die ook een fysieke winkel hebben, beschikken over een enorm voordeel. Je kunt namelijk service verlenen in de winkel, mensen kunnen iemand persoonlijk spreken en je kunt koppelingen maken om af te halen, retour te brengen of in de winkel de rest van het assortiment te bekijken.
- Outdoor advertentieruimte: Reclame maken in bushokjes, op treinstations en billboards wordt steeds goedkoper. Outdoor providers staan open voor creatieve uitingen, je kunt vaak goede plekken krijgen en de markt is op zoek naar een nieuwe manier van shoppen.
- Outdoor shopping: Startups als Shop2Mobi, Layar en Pop-Up stores maken het mogelijk om in de buitenruimte (een deel van) je webwinkel te presenteren en direct te laten aanschaffen. Dit kan middels QR codes, NFC, Layar of streepjescode.
- Tijdelijke winkels: Eigenaren van leegstaande panden staan er vaak voor open om gedurende een korte tijd het pand beschikbaar te stellen. Zo is er in Amsterdam op de Kalverstraat een pand dat al voor verschillende webshops verhuurd is geweest. Een goede manier om tijdelijk in een winkelstraat zichtbaar te zijn!
- Sponsoring en flyers: Benader bedrijven, verenigingen en eventorganisatoren. Je kunt veel zichtbaarheid creëren op een positieve manier. Een stap verder is het inzetten van promoteams bij events of overnemen van drukkosten en sponsoren van het bouwen van een website door je eigen developers.
Als webwinkel ben je niet gebonden aan online marketing. Inmiddels zijn er veel mogelijkheden om je webshop ook in het straatbeeld zichtbaar te maken. In de huidige tijd lijkt een cross-channel benadering de juiste balans voor het bereiken van een goed publiek.
Tip: Marketing, netwerken en free publicity (R)
Naast de bekende kanalen van SEA, SEO en Affiliate marketing, heeft ieder bedrijf en persoon toegang tot waardevolle bronnen en netwerken die je zou kunnen aanspreken. Daarnaast bestaan er nog steeds veel mogelijkheden om je bedrijf kosteloos te laten opvallen en een community te creëren.
De volgende kanalen worden bij marketing van een bedrijf vaak vergeten:
– Je eigen LinkedIn connecties (kun je exporteren)
– Mail connecties (export van je mail account)
– Guerilla marketing (stickers, folders of promo in openbare ruimte)
– Persberichten in kranten (uitsturen nieuwswaardig persbericht)
– Webmasters aanschrijven (bv. sites op startpagina.nl)
– Posten op je eigen facebook (niet te vaak)
– Bedrijven of verenigingen (bv. studentenverenigingen bellen met %korting)
– Reageren op fora (geen best practice, maar als expertice kan het)
– YouTube (veel mensen zoeken tegenwoordig direct op YT)
Voor deze free publicity is het van belang dat de boodschap die je uitdraagt niet alleen commercieel van aard is. Vooral voor het verzenden van persberichten naar kranten, dient er om opgepikt te worden een nieuwswaardig feit te zijn.
- Volg de regels: Vooral voor het verzenden van een persbericht moet het aan een aantal regels voldoen. Zo moet het als bijlage erbij komen, niet te lang zijn en inspelen op actualiteit. Google op “persbericht versturen” voor meer informatie.
- Volg een actualiteit: Verkoop je fietskleding? Link het dan aan een groots fietsevent. Journalisten zijn op zoek naar subplots om grote events heen en pikken dan vaak leuke verhalen op die nieuw zijn.
- Geef informatie: Heb je uit een klantonderzoek op je shop gemerkt dat 73% van je klanten is overgestapt naar een nieuw merk? Wellicht is dat nieuwswaardig. Jij als expert op het gebied van dit product kan dan goede informatie verschaffen.
- Herhaal: Vooral met offline marketing is de kracht van herhaling groot. Heb je veel nieuwe dingen, splits dan op in 5 persberichten en stuur deze periodiek uit. Let wel op dat je snel op de SPAM-lijst kan komen van journalisten.
- Geef een eBook: Geef iets gratis weg op je site, zoals een eBook met beschrijving van de producten. Vervolgens kun je met nieuwsbrieven de reciprociteit aanspreken van je klanten.
Er zijn talloze mogelijkheden om aan free publicity te komen. Het vergt meestal wat meer tijd en moeite, maar eenmaal opgepikt kan het net die virale werking hebben of een groot publiek aanspreken. Let wel dat je boodschap niet te commercieel mag zijn.
Tip: Affiliate marketing (R)
Affiliate marketing is in de huidige tijd een heel groot onderdeel van online marketing. Kortgezegd zijn affiliates vaak sites die het goed doen in de organische zoekresultaten en een percentage van de door hen gegenereerde omzet vragen voor het doorsturen van klanten. Bekende affiliates zijn Beslist.nl, Vergelijk.nl, actiepagina.nl en kortingscode.nl.
De makkelijkste methode om op deze sites vermeld te worden is het aangaan van een affiliaterelatie met één of meerdere affiliate platforms. De bekendste zijn Tradetracker, Daisycon en Zanox. Als je als shop een account aanmaakt, kun je aangeven welk percentage van de omzet je wilt geven aan het aanleveren van klanten en kun je voorwaarden stellen aan de manier waarop je shop gepresenteerd wordt. Enkele tips zijn:
- Onderhandel over de prijs: Alhoewel de aansluitprijzen en de maandprijzen vastgesteld lijken, kun je hier flink op besparen. Een aansluitprijs van € 750 kun je gemakkelijk terugbrengen naar € 250. Ook over het maandbedrag valt te twisten. Wel zal zo’n partij vaak een langere verbintenis willen als extra voorwaarde.
- Bepaal je percentage: Voor affiliate partijen en platformen is het aantrekkelijk om je een zo hoog mogelijke commissie te vragen, immers verdienen ze daar het meest aan. Bedenk voor jezelf wat acceptabel is. De percentages variëren tussen 6 en 20%.
- Reken vanuit lifetime value: Als je klant voor het eerst binnenkomt via een affiliate, ben je daar een percentage van die omzet aan kwijt. De vervolgaankoop is echter 100% voor jezelf. De marge geldt dus alleen op de eerste aankoop en maakt rekenen met een customer lifetime value makkelijker. Vraag hiervoor ook naar de ‘cookie-tijd’
- Wees actief: Bouw een relatie op met affiliates en gun af en toe exclusieve acties, dan zul je daarvoor beloond worden met een goede zichtbaarheid en mooie plekken op hun site. Vooral tijdelijke exclusieve kortingsacties werken goed.
- Kies de juiste sites: Er zijn heel veel sites en affiliates die graag met je willen samenwerken. Wees daar kritisch op. Kies zelf sites waar je zou willen komen en benader deze actief. Selecteer affiliates op relevantie en eventueel pagerank.
- Betaal op tijd: Controleer geregeld (tussen 1x per week en 1x per maand) wat er is binnengekomen via de affiliates en keur de transacties goed. Zo krijg je een goede relatie met je affiliates en zal het aantrekkelijk zijn om met je te werken.
Affiliate marketing is een belangrijk onderdeel van oline marketing, waar sommige webshops sterk van afhankelijk zijn. Bepaal je eigen condities en spreek goede percentages af. Zowel jij als de affiliate moeten er eerlijk aan verdienen.
Tip: Verbeter je interne en externe linkbuilding (D)
Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van je zoekmachine-optimalisatie strategie. Toch focussen de meeste webshops zich vooral op het schrijven van content met de juiste zoekwoorden en wordt er eigenlijk weinig aandacht besteed aan de juiste linkbuilding activiteiten met name omdat dit proces behoorlijk arbeidsintensief kan wezen. Linkbuilding is echter een bepalende factor in de ranking van jouw webshop en dus ook in de hoeveelheid traffic die jij via zoekmachines binnen zult halen.
Allereerste hebben we interne linkbuilding dat gaat over de manier waarop content in je webshop naar andere content in je shop linkt. Met je eigen paginastructuur geef jij namelijk aan welke pagina’s het belangrijkste zijn op je webshop. Hanteer de volgende best practices:
- Logische hoofdnavigatie: Google herkent wat de hoofdnavigatie is. De labels die je in je hoofdnavigatie gebruikt moeten naar je belangrijkste categorieën wijzen en daarin de juiste zoekwoorden hanteren.
- Gebruik breadcrumbs: Met je kruimelpad geef je aan Google door wat de hierarchie en structuur van je pagina’s is.
- Hanteer rel=nofollow: Door het zogenaamde rel=”nofollow” attribuut toe te voegen aan je links kan je ervoor zorgen dat de waarde van een pagina niet wordt doorgegeven aan onbelangrijke links zoals naar het winkelwagentje of naar een contactformulier.
- Beperk het aantal links: Zorg ervoor dat er geen honderden links op je pagina staan.
- Link in de content: Maak links naar relevante andere pagina’s met bijvoorbeeld bijbehorende producten tonen of door links in je productomschrijving aan te brengen.
Ten tweede hebben we externe linkbuilding dat gaat over websites van derden die naar jouw webshop linken. Google ziet dit als een soort stem voor de kwaliteit van je website. Daarbij maakt het wel uit wie deze stem uitbrengt. Hoe beter de kwaliteit van de link en je linkprofiel, hoe hoger je zult eindigen in de resultaten.
- Persbericht: Met een persbericht kan je proberen links te verkrijgen. Let er wel op dat je bericht nieuwswaarde moet hebben om geplaatst te worden.
- Gebruik de community: Probeer gebruik te maken van gast-bloggers en betrek mensen van bijvoorbeeld een forum bij je bedrijf.
- Kijk naar concurrenten: Met tools van Moz kan je kijken welke sites naar je concurrenten linken. Hier kan je vaak goede ideeën opdoen.
- De juiste links: Hanteer de juiste anchor-tekst en let erop dat de verdeling tussen nofollow- en follow-links natuurlijk blijft.
Ondanks dat linkbuilding arbeidsintensief kan het een groot concurrentievoordeel opleveren indien dit op de juiste manier wordt gedaan. Het is dus zeker een goede bron voor omzetgroei.
Tip: Gebruik Moz voor zoekmachine-optimalisatie (D)
Zoekmachine-optimalisatie is een van de belangrijkste internet marketing activiteiten. Als je niet wordt gevonden als webshop dan besta je eigenlijk niet. Google Analytics kan een goed startpunt zijn voor SEO, maar het is ook verstandig om gebruik te maken van Google Webmastertools en een meer specialistische tool zoals Moz. Op Moz vind je alle informatie en handleidingen die je nodig hebt om zelf praktisch aan de slag te kunnen met betere vindbaarheid in zoekmachines. Daarnaast bieden ze speciale software die het mogelijk maakt om resultaatgericht je ranking op bepaalde zoekwoorden te verhogen. Maar wat kan Moz precies toevoegen?
- Expertise: De bloggers bij Moz hebben jaren lang expertise opgebouwd omtrent SEO. Door hun goede contacten zijn ze vaak ook als eerste op de hoogte van eventuele wijzigingen in de Google algoritmes. Lees de artikelen om jouw kennis over SEO uit te breiden en te onderhouden.
- Concurrentie-analyse: Met Moz kan je de SEO strategie van je concurrenten in de gaten houden. Zo is het mogelijk om de positie van hun webshops voor bepaalde keywords in de gaten te houden.
- Backlinks: Krijg een handig overzicht van alle websites en pagina’s die naar jouw webshop linken, of die naar je concurrenten linken. Op die manier kan je je eigen linkprofiel verbeteren maar is het ook mogelijk om link-ideeën op te doen door naar je concurrenten te kijken.
- Optimalisatie analyse: Met Moz kan je iedere pagina in je webshop laten beoordelen op hoe optimaal deze zijn ingericht voor een bepaald zoekwoord. Op die manier kan je zowel de techniek als de content laten corrigeren zodat je ranking zal verbeteren.
- Zoekwoorden monitoren: Monitor je zoekmachine-traffic in zijn totaliteit of houd deze in de gaten per zoekwoord. Met deze rapportage kan je zien of je positie zwakker of sterker aan het worden is.
- Social: Social media maakt ook onderdeel uit van een goede zoekmachine strategie. Moz meet hoeveel er gesproken wordt op social media over je webwinkel.
Met een proefaccount op Moz kun je kijken of het in jouw SEO strategie een rol kan betekenen. Een betaalde account kan voor veel webshops een hoge kost met zich meebrengen, maar uiteindelijk verdien je deze investering er dubbel en dwars mee terug door een stijging van je traffic. Daarmee is Moz een van de meest onderschatte tools voor webwinkels.
Tip: Maak goede productbeschrijvingen (R)
Beschrijvingen van producten in je webshop hebben drie belangrijke functies:
1) SEO traffic binnenhalen en autoriteit opbouwen
2) Mensen informeren over de producten (o.a. voorkomen van retouren)
3) Converteren naar een aankoop
Om deze drie doelen te bereiken, moeten productbeschrijvingen voldoen aan een aantal simpele regels. Zo moet de beschrijving niet te kort, maar ook niet te lang zijn. Het moet relevante keywords bevatten zonder keyword SPAM, de inhoud moet relevante informatie over het product bevatten en niet dubbel zijn met andere websites (uniek dus).
Daarnaast moet de productbeschrijving geruststellend zijn voor de potentiële koper. Geruststellende inhoud (vermindering van cognitieve dissonantie) betekent dat de bezoeker het gevoel krijgt genoeg te weten over het product om een keus te kunnen maken, zowel de voor- als nadelen te kennen en zin krijgt om het product direct aan te schaffen.
- Gebruik kopjes en paragrafen: Kopjes maken de beschrijving overzichtelijk, vooral als ze consistent zijn door alle producten heen. Kopjes kunnen zijn “Over [naam product]”, “Over [fabrikant]” en “Gebruik van [product]”. Ongeveer 3 tot 4 paragrafen zijn goed.
- Gebruik de keyword analyse: Schrijf nooit vanuit de keyword analyse, maar leg altijd een lijst met veelgebruikte synoniemen en zoekwoorden voor jouw producten naast je bij het formuleren van productteksten. Zo zorg je ervoor dat iedereen je kan vinden.
- Vermijd keyword SPAM: Waar enkele jaren geleden het zo vaak mogelijk noemen van de keywords belangrijk was, straft google deze ‘worst practice’ af. Probeer het relevante keyword wel te verwerken in kopjes, maar hanteer een 1:10 ratio in de tekst.
- Kopieer nooit teksten van fabrikant: Duplicate content, vooral als je niet de eerste bent bij wie deze content is geïndexeerd, scoort erg slecht in Google. Maak altijd unieke productteksten en spits deze toe op de consument: wat wil de koper weten ipv. wat wil jij vertellen?
- Zorg voor closure: De klant moet het gevoel krijgen alle relevante informatie te hebben om een keus te kunnen maken. Vertel waarom dit product uniek is en waarom mensen dit product doorgaans kopen. Door de doorslaggevende USP’s te benoemen geef je mensen dat laatste duwtje in de rug met een goed argument.
- Converteer met je tekst: Sluit de productbeschrijving af met een tekst over je webwinkel en geef mensen een goed gevoel waarom jouw webshop betrouwbaar is.
Met de juiste teksten haal je mensen binnen in je webshop, laat je ze kennismaken met het product en geef je ze een goed gevoel over hun potentiële aankoop (verminderen van cognitieve dissonantie). Tijd die je steekt in het uniek maken van productteksten betaalt zich dubbel en dwars terug. Het schrijven van productteksten kan daarnaast stukken makkelijker gemaakt worden met automatische imports.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]