Geen TL-verlichte kantoorsetting maar een terrasje in Chiang Mai. Terwijl ik dit artikel voorbereid heb ik uitzicht op de bergen die de tweede stad van Thailand omringen. Ondertussen bestel ik een Tom Yum soep voor bij de lunch en plan ik mijn vervolgreis naar Nieuw Zeeland. Op de meest prachtige plekken ter wereld vanaf je laptop zitten werken terwijl je geniet van de lokale cultuur en keuken. Het is een werkelijkheid geworden voor veel van ‘ons’. Het is de wereld van de Digital Nomads.
Sommige van ons hanteren deze levensstijl al jaren, maar sinds een paar jaar is het aantal nomads flink gestegen. Allemaal zijn ze het met elkaar eens, het is de toekomst van het ‘nieuwe werken’ en een gigantisch avontuur. Toch zal niet iedereen geschikt zijn voor dit schijnbare relaxte leven. Vaak wordt het fenomeen niet goed begrepen door buitenstaanders en uiteraard zitten er ook nadelen aan. Wat doen Digital Nomads precies, wat zijn de voor- en nadelen en hoe kan je er zelf aan beginnen?
Wat houdt het digital nomad bestaan in?
In de kern draait het leven van een digital nomad om het hebben van een grote mate van vrijheid. De grootste groep bestaat uit programmeurs, internet marketeers, bloggers en schrijvers. Het werk dat ze doen gebeurd vaak vanaf een laptop en daarmee heb je de vrijheid om natuurlijk vanaf iedere locatie ter wereld te werken. Combineer dat met een passie voor reizen en je hebt de perfecte mix. Waarom thuis of op kantoor werken als je ‘er op uit’ kan gaan?
Het aantal mensen dat deze levensstijl hanteert is flink toegenomen. Dat komt natuurlijk omdat steeds meer mensen hun geld online verdienen. Daarnaast komt er ook steeds meer aandacht en daarmee bekendheid voor dit fenomeen. Tim Ferriss met de ‘Four Hour Work Week’ was een van de eerste die hier bekendheid aan gaf. Langzaam ontstond daarmee een steeds grotere groep. Nu de term ‘digital nomads’ is bedacht wordt het ook steeds gemakkelijker om er informatie over te vinden.
Wat vinden werkgevers en anderen ervan?
Vaak worden digital nomads niet goed begrepen door zowel werkgevers als hun thuis-omgeving. Zo denkt men vaak dat je gewoon op vakantie gaat voor een lange periode, of dat het hetzelfde is als backpacken. De realiteit is echter dat er door de meeste nomads gewoon hard gewerkt wordt. Vele van ons geloven zelfs dat je eigen productiviteit toeneemt door een meer optimale werkomgeving die je voor jezelf creëert. Het beeld dat er niet gewerkt wordt en dat we de hele dag cocktails lopen te sippen is dus verre van waar. Wel wordt er veel koffie gedronken!
De Amerikaanse techhub Silicon Valley heeft deze manier van leven ook ontdekt. Mindfulness en kwaliteit van leven stond daar bij veel werkgevers al hoog in vandaal. Tevreden personeel is namelijk de basis van een stabiel en succesvol bedrijf. Daarnaast biedt het voor veel startups de mogelijkheid om langer met je startkapitaal te doen omdat je met je team naar een locatie kan gaan waar de kosten lager liggen, het zogenaamde ‘extend your runway’ principe. Werkgevers zoals Zapier en Automattic (de makers van WordPress) staan er om bekend dat hun personeel overal ter wereld werkt.
De juiste balans zien te vinden
Toch is het leven als digital nomad niet voor iedereen geschikt. Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat je een stabiele inkomstenbron hebt voordat je er eraan begint. Je zult dus opdrachtgevers nodig hebben of zelf een succesvol concept moeten beginnen. Daarnaast heb je ook een gezonde dosis zelf-discipline nodig voor het vinden van de perfecte balans tussen werk, reizen en leven. In een vreemde omgeving is het namelijk gemakkelijk om jezelf in je werk te verliezen, anderzijds is er zoveel nieuws te ontdekken dat je gemakkelijk afgeleid raakt.
Ik ben overtuigd, wat nu?
Overtuigd om je kantoorleven gedag te zeggen? Een goed startpunt voor je begin als digital nomad is om eens te kijken op Nomadlist.com. Deze site vormt een netwerk en informatiebron van gelijkgestemden. Het is dus gemakkelijk om met andere nomads in contact te komen en je kan direct een interessante bestemming opzoeken.
In Amsterdam en Utrecht zijn er ook geregeld meetups waar je alvast wat meer te weten kunt komen. Zie ook deze Digital Nomads in Nederland Facebook groep. Daarnaast blijkt met name Chiang Mai een enorm populaire bestemming te zijn voor digital nomads. Momenteel zitten alleen hier al meer dan 400 nomads naar schatting, je komt ze overal in de stad tegen. Begin je nieuwe avontuur en start exploring!