Een e-commerce platform kiezen voor je bedrijf

Geschreven door:

Zoé Estourgie

Datum publicatie:

13 oktober 2020
Het kiezen van het juiste e-commerce platform voor je webshop is belangrijk. Het bepaalt namelijk niet alleen hoe je webshop er uit komt te zien, maar ook hoe je in de backend alles kunt regelen. Er bestaan dan ook vele platforms. Deze hebben allemaal verschillende functies, voordelen en nadelen. Dus hoe kies je nou eigenlijk welk platform het beste bij jouw webshop past? Wij vertellen het je.

Uit welke e-commerce platforms kan je kiezen?

Er zijn vele verschillende mogelijkheden om je webshop te bouwen. De platforms die het meest gebruikelijk zijn, zijn als volgt:
  • WooCommerce (WordPress)
  • Magento
  • Shopify
  • Lightspeed
  • Wix
  • Mijnwebwinkel
  • CCV
  • OpenCart
Natuurlijk zijn er naast deze meest gebruikelijke platforms nog vele andere mogelijkheden. Vaak zijn dit dan kleinere platforms, maar dat betekent niet meteen dat ze niet goed kunnen passen bij jouw bedrijf. Het is verstandig om zelf eens op onderzoek uit te gaan, maar neem dit rijtje sowieso mee in je keuze.

Uit welke e-commerce platforms kan je kiezen?

De populairste platforms in Nederland zijn WooCommerce, Magento en Shopify. Doordat deze 3 e-commerce platforms wel 60% van de Nederlandse markt omvangen, zullen we ze even kort uitlichten.

WooCommerce (WordPress)

Een goede reden om WooCommerce te gebruiken is dat het zeer gebruiksvriendelijk is. Doordat het ook nog eens het meest gebruikte e-commerce platform ter wereld is, zijn er veel developers die er plugins voor ontwikkelen. WooCommerce is een gratis plugin voor WordPress, wat betekent dat dit je kosten vrij laag houdt. Ook is het makkelijk om SEO toe te passen in je content. Je moet er wel rekening mee houden dat als je geen technische kennis hebt, je wel ondersteuning nodig zal hebben bij het bouwen van een WooCommerce webshop.

Magento

Magento (2) is ideaal voor grote webshops met veel producten. Het bouwen van een webshop met Magento 2 garandeert flexibiliteit, snelheid en efficiëntie. Het webshop platform heeft ontzettend veel mogelijkheden. Hier blinkt het dan ook enorm in uit als je het vergelijkt met andere platforms. Bij het kiezen van deze webshop is het belangrijk dat je tijd en geld wilt investeren in de ontwikkeling van je webshop.

Shopify

Een ander e-commerce platform dat je zou kunnen gebruiken is Shopify. Het is een alles-in-één platform wat erg makkelijk is in gebruik, ook zonder technische kennis. Ook bevat het platform vele mogelijkheden die handig zijn voor je webshop. Daarbij is de snelheid en beveiliging ingebouwd bij de hosting. Wanneer je kiest voor Shopify moet je er wel van bewust zijn dat het prijzig kan zijn. Ook is het met dit platform niet ideaal om content te schrijven. Als je kiest voor Shopify is het ook moeilijk om later nog te wisselen naar een ander platform.

Hoe maak je een keuze?

Bij het maken van een keuze voor een e-commerce platform zijn er een aantal aspecten waar je goed over na moet denken. Sommige platforms kunnen namelijk beter overweg met bepaalde omstandigheden dan andere platforms. Zo is het o.a. belangrijk om te kijken naar het aantal producten, de gewenste functionaliteiten en je budget.

1. De grootte van je webshop

Een platform moet de grootte van je webshop aankunnen. Je moet dus kijken naar het aantal producten dat je hebt en het aantal bestellingen dat je maandelijks binnenkrijgt. Zijn dit er veel? Dan kun je beter kiezen voor een Magento webshop of een ander platform dat dit aan kan. Heb je een stuk minder maandelijkse bestellingen en is je webshop vooral content gericht? Dan past een WooCommerce/WordPress webshop beter bij jouw wensen.

2. Het aantal werknemers

Ook is het verstandig om rekening te houden met het aantal werknemers dat je hebt. Vooral als je het bijhouden van de webshop zelf wilt uitvoeren nadat deze is gebouwd. Hou er rekening mee dat het platform makkelijk moet zijn om te gebruiken. Heb je een eenmansbedrijf? Dan is het misschien verstandiger om gebruik te maken van een WooCommerce omgeving of een platform waarin je makkelijk zelf je webshop kunt bouwen, zoals Wix.

3. Je budget

Misschien wel één van de belangrijkste pijlers: je budget. Bepaal vooraf een budget en hou je hieraan. Niet alleen is het belangrijk voor jouw bedrijf, maar ook voor de mogelijkheden van een platform. Sommige e-commerce platforms zijn nou eenmaal duurder dan anderen. Als je veel te besteden hebt, kun je natuurlijk een stuk meer, maar bekijk hierbij wel goed of jouw webshop het echt nodig heeft.

4. De gewenste functionaliteiten

Je webshop heeft bepaalde functies nodig en die moeten realiseerbaar zijn met het uitgekozen platform. Bekijk dus goed of een e-commerce platform jouw gewenste functionaliteiten aankan. Als je er later achterkomt dat dit niet het geval is, kan dit tegenvallen en tot extra kosten leiden.

5. Je doelgroep

Richt jouw bedrijf zich vooral op B2B of B2C? Hou er rekening mee dat sommige platforms het beste werken voor een bepaalde doelgroep.

6. In hoeverre je wilt ontwikkelen

Ben je van plan een (enorme) groei te maken in je bedrijf? Dan is het verstandig om dit mee te nemen in je besluit. Als je dan gebruik maakt van een e-commerce platform waarin het moeilijk is om jouw groei te verwerken, zal je weer een overstap moeten maken naar een nieuw platform en dat kan voor extra, onnodige kosten zorgen.

E-commerce platforms combineren

Naast dat je kunt kiezen voor één webshop platform, is het ook mogelijk om er meerdere te combineren. Wij adviseren het om niet meer dan twee platforms te gebruiken. Niet alleen omdat het beheer lastiger wordt, maar ook omdat de platforms vaak niet afgestemd zijn op elkaar. Zo combineren we regelmatig Magento en WooCommerce, om het beste van twee werelden te krijgen. Een makkelijke manier om content te creëren, maar ook het makkelijk beheren van vele producten en bestellingen.

Bespreek het met een expert

Het is altijd verstandig om je keuze te bespreken met een expert in het bouwen van webshops. Niet alleen kan deze je behoeden voor het maken van een foute keuze, een expert zal je ook duidelijk advies geven over wat je kunt verwachten. Het kiezen van een e-commerce platform is een belangrijke stap voor de bouw van je webshop en het is dus goed om eerst onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. Een expert kan je bijstaan in deze moeilijke keuze en specialistisch kijken naar een passend e-commerce platform.

Gerelateerde blogs