Online is overal informatie te vinden. Deze informatie is te vinden in de vorm van foto’s en video’s, maar de meeste informatie vind je in de vorm van webteksten. Goede en effectieve webteksten schrijven kan een uitdagende klus zijn. Hoe zorg je er voor dat jouw tekst opvalt tussen al die andere teksten? Haal het meeste uit jouw webteksten met onze handige tips!
Wereldwijd worden er dagelijks heel veel webteksten gedeeld. Een goede webtekst zorgt ervoor dat jouw pagina hoog door Google wordt geïndexeerd. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat mensen jouw pagina beter kunnen vinden en hierop klikken. In deze blog vertellen we je wat je kan doen om zo effectief mogelijke content te schrijven.
Wat zijn webteksten?
Een webtekst is een tekst die is geschreven voor gebruik op een website. Het schrijven van webteksten is onderdeel van content marketing. Content marketing omvat alle soorten marketing activiteiten waarbij content wordt gemaakt. Het is gericht op het maken en verspreiden van waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoefte van je doelgroep.
Wat is het doel van webteksten?
Het doel van content marketing in het algemeen is het aantrekken en binden van klanten. Dit bereik je door content (en dus ook webteksten) te creëren die aansluit bij de behoeften van de klant. Je biedt waardevolle informatie waarmee je hen helpt betere keuzes te maken of meer uit jouw product of dienst te halen. Het is belangrijk dat webteksten effectief zijn, zodat ze een waardevolle bijdrage leveren.
Goede webteksten schrijven tips
Breng je doelgroep in kaart
Voordat je begint met het schrijven van goede webteksten is het belangrijk om je doelgroep te bepalen. Wie is je doelgroep en wat willen ze weten? Wanneer je inzicht hebt in de voorkeuren en gewoontes van je doelgroep en potentiële klanten, kan je je content specifieker maken en ze persoonlijker aanspreken.
Er zijn verschillende manieren om achter deze gegevens te komen. Je kan bijvoorbeeld onderzoek doen, maar ook informatie uit Google Analytics halen.
Inhoud van de tekst
De inhoud van de tekst moet goed passen bij de behoeften en verwachtingen van de bezoekers. Wees altijd zo volledig mogelijk in je beschrijvingen en vertel alles wat te maken heeft met je specifieke onderwerp. Schrijf je over horloges? Beschrijf dan alle leuke details en belangrijkste eigenschappen.
Schrijf je recepten? Neem de lezer dan mee in de volledige bereiding met uitgebreide beschrijvingen en zoveel mogelijk kleuren en geuren. Door het meenemen van deze onderdelen zullen mensen in je verhaal gezogen worden en voorzien worden in hun behoefte.
Manier van schrijven
Bepaal vooraf welke onderwerpen je wilt behandelen en maak alvast een hoofdstukindeling. Zo bewaar je een logisch verhaal dat op elkaar aansluit. Schrijf uiteraard altijd een introductie en een afsluitende conclusie.
Mensen scannen online altijd eerst de tekst om te bepalen of ze het volledig zullen gaan lezen. Maak hier gebruik van door kopjes (vetgedrukt) in te zetten en korte teksten te schrijven per hoofdstuk. Een goede webtekst heeft 50% voor de ‘fold’ en 50% na de ‘fold’ zichtbaarheid. Dit betekent dat mensen de helft van het verhaal direct zichtbaar is en de andere helft pas na het scrollen.
Gebruik in de tekst korte zinnen en gebruik afbeeldingen in de tekst om het te breken. De tekst moet niet alleen goed leesbaar zijn, maar ook er goed uitzien op je scherm, zodat mensen op basis hiervan beslissen om wel of niet verder te lezen.
- Kortere teksten worden beter gelezen. Probeer dus kortere zinnen te maken.
- Voeg kopjes en lege regels toe om de tekst beter scanbaar te maken.
- Zorg voor een duidelijke structuur en logische opbouw.
- Vermijd ingewikkelde termen en schrijf simpel en begrijpelijk.
- Gebruik interne en externe links en maak je tekst soms vet of cursief.
- Wees niet vies van bullet points of opsommingen.
- Gebruik een CTA (call-to-action) om bezoekers aan te sporen om actie te ondernemen
Tone of voice
Afhankelijk van het type website dat je hebt en de doelgroep waar je je op richt, moet je keuzes maken voor je schrijfstijl. Wordt het formeel of informeel? Ga je tutoyeren? Wil je enthousiast schrijven of is het juist een informatieve tekst? Bedenk van tevoren goed wie je lezer is en pas je tekst qua leesbaarheid hier goed op aan.
Grammatica en spelling
Correcte spelling en grammatica lijken zeer voor de hand liggend, maar vormt wel de basis van een goede webtekst. Bovendien dragen webteksten zonder spel- en grammaticafouten bij aan de professionaliteit en autoriteit van jouw bedrijf.
SEO (Search Engine Optimization)
Het schrijven van webteksten en SEO zijn nauw met elkaar verbonden. Zonder SEO optimalisaties kan je een hoge plek in Google wel vergeten. Maar wat zijn SEO teksten nu precies? SEO teksten worden geschreven aan de hand van de richtlijnen van Google. Hoe beter deze richtlijnen zijn verwerkt, hoe beter je website gevonden zal worden in Google.
Het is dus belangrijk om te bedenken wat de strategie is van Google:
Het voorzien van mensen van de beste, meest relevante en populairste informatie
Google indexeert teksten en sorteert ze in de zoekresultaten op kwaliteit, relevantie en populariteit. Google heeft daarbij het uitgangspunt dat kwalitatieve informatie goed door een mens leesbaar moet zijn en optimaliseert zijn algoritme dagelijks op hoe goed de tekst is geschreven en hoe begrijpelijk deze is. Als je teksten schrijft zoals een mens ze zou lezen, ben je dus altijd goed bezig, ook op langere termijn.
1. Doe een zoekwoordonderzoek
Zoekwoorden zijn woorden die gebruikt worden voor een zoekopdracht in een zoekmachine. Jouw webteksten zijn pas zichtbaar in de zoekresultaten als Google een overeenkomst ziet tussen een zoekopdracht en de inhoud van je tekst. Het toevoegen van relevante keywords verhoogt zo de vindbaarheid van je website in zoekmachines. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Google Adwords Keyword Planner. Pas echter wel op voor keyword stuffing (het overmatig gebruiken van hetzelfde focus keyword), dit werkt namelijk averechts.
2. Zorg voor een duidelijke structuur
Een goede opmaak en opbouw van de tekst zorgt voor een prettige leeservaring. Denk hierbij aan het gebruik van kopjes, alinea’s, opsommingen en dikgedrukte woorden. Daarnaast is het aanbevolen minimum lengte 400 woorden.
3. Voeg interne en externe links toe
Een bezoeker navigeert makkelijker over je site met behulp van verwijzingen en links. Met een klik op een link navigeren ze naar een andere pagina, waardoor ze nog meer van je website zien. Daarbij zijn het ook goede toevoegingen voor SEO. Zowel interne als externe links worden meegenomen in de beoordelingen door zoekmachines.
4. Plaats relevante afbeeldingen
Relevante afbeeldingen zijn van toegevoegde waarde. Niet alleen lezers, maar ook Google houdt van afbeeldingen. Wel is het handig om Google te laten weten waar de afbeelding op slaat. Sla de afbeelding daarom altijd op onder het zoekwoord en verwerk deze ook in de alt-tekst.
5. Vul de SEO meta title en description in
De SEO titel en description worden weergegeven in de zoekresultaten. Deze kunnen automatisch gegenereerd worden op basis van de tekst. Maar een pakkende meta title en description werken natuurlijk nog beter.
Deel je kennis
Teksten op een website staan niet op zichzelf. Eén van de pijlers van goede webteksten is dat iemand ze ook daadwerkelijk weet te vinden. Het is daarom belangrijk dat mensen je tekst makkelijk kunnen delen.
Deel je teksten via de populaire social media, al is het alleen met je vrienden. De kracht van het netwerk is op internet erg groot, alles wat gedeeld wordt krijgt waarde. Geef daarnaast je lezers knoppen/icoontjes van social media zodat ze het gemakkelijk verder kunnen verspreiden.
Hulp nodig bij goede webteksten schrijven?
Het schrijven webteksten doe je niet alleen voor de doelgroep, maar ook voor Google. Zonder SEO kan je een goede vindbaarheid wel vergeten. Lees ook onze blogs “in 15 stappen goede content schrijven” en “5 belangrijke SEO tools voor vindbaarheid”.
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van content? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!