HTML in een notendop

Geschreven door:

Janice Zhang

Datum publicatie:

25 mei 2022

Waar staat HTML voor en wat is het?

Het is de afkorting voor Hyper Text Markup Language. Het is de standaard opmaaktaal voor webpagina’s. Het wordt gebruikt voor het schrijven van webpagina’s. De taal wordt geopend en gelezen door een webbrowser en vervolgens als webpagina weergegeven. Vaak bevat het de semantische structuur en tekstuele inhoud van een pagina die samen een webdocument vormen. Van de codering zelf zie je niks op de website. De browser herkent de taal automatisch en zet de codering om naar de juiste elementen zoals koppen, lettertypes, afbeeldingen en hyperlinks. Alhoewel het ook mogelijk is om de vormgeving en styling te verzorgen, doen we dit meestal met CSS (Cascading Style Sheet).

Is het een programmeertaal?

Het wordt niet beschouwd als een programmeertaal, maar als een opmaaktaal. Een programmeertaal is een formele taal waarin de opdrachten die een computer moet uitvoeren worden geschreven. Een opmaaktaal is een tekstmarkeertaal waarbij de aanwijzingen instructies zijn voor de opmaak en weergave van de tekst.

Waarom HTML?

In de code wordt de structuur van de pagina beschreven, zodat de pagina op de juiste wijze wordt weergegeven. Alle browsers ondersteunen dit standaard. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met CSS en JavaScript.

Opbouw van een pagina

Een simpele HTML pagina is makkelijk opgebouwd. Voor het indelen van een webpagina en het markeren van verschillende elementen op de pagina gebruik je HTML-tags. Deze bestaat altijd uit een openingstag en een sluittag. Alle tags moeten altijd worden geopend en gesloten.

  • Openingstag: een tag wordt altijd geopend met een haakje openen en een HTML code en haakje sluiten. Bijvoorbeeld:
  • Content: hierin staat de content die gebruikers te zien krijgen. In dit voorbeeld is dat de titel van de pagina.
  • Sluittag: de tag sluit je weer af met hierin

Een HTML-document begint met een DOCTYPE-declaratie die de browser aangeeft welke standaarden moeten worden ingeladen. Vervolgens heb je eentag waarin we onder andere de titel doorgeven. Daaronder komt de tag waarin de gehele inhoud van de pagina onder staat. Hiermee vertellen we de browser welke elementen op welke manier weergegeven moeten worden.

  • De <doctype html> tag vertelt de browser dat de pagina die geladen en getoond moet worden, een HTML-document is.
  • De <html> tag geeft aan waar het document begint en waar het eindigt.
  • De <head> tag geeft de onderdelen aan die niet op de pagina getoond moeten worden
  • De <title> tag wordt gezien als de titel van de pagina in de zoekresultaten
  • De <body> tag markeert het deel van de pagina dat getoond moet worden en waar het eindigt.
html-notendop

Hoe leer ik HTML? ​

Het internet staat vol met instructie blogs, video’s tips en handleidingen. Ook kun je ervoor kiezen om een HTML cursus te volgen. Eén bekende website hiervoor is W3Schools.

Websites bouwen met HTML

Met HTML, CSS en JavaScript kun je websites in elkaar zetten. Toch kan dit best complex zijn als je geen ervaring hebt met het bouwen van websites. Modern Minds is als webdevelopment bureau gespecialiseerd in het bouwen van websites. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Gerelateerde blogs