Pagespeed: een hoge score behalen doe je zo

Geschreven door:

Kayne Spikker

Datum publicatie:

19 december 2022

Wat is de pagespeed?

Hoelang duurt het om jouw website te laden? Dit is over de jaren heen een steeds belangrijker onderwerp geworden. Sinds 2010 wordt dit al meegenomen in de ranking van websites maar vanaf 2018 is dit een nog belangrijkere factor geworden. Het is dan ook slim om het belang hiervan niet te onderschatten, en aan de slag te gaan met verbeteringen!

Lage pagespeed, wat zijn de gevolgen?

De laadsnelheid van de website is niet alleen belangrijk voor de ranking. Zo heeft een lage pagespeed verschillende nadelige gevolgen. We delen een aantal voorbeelden van de verschillende negatieve gevolgen van een lange laadtijd:

  • Frustraties vanuit gebruikers bij lange laadtijden kunnen zorgen voor een verhoogde bounce-rate (verlaten van de website), dit zorgt dan weer voor verlaagde conversie. Jouw conversie bewaken, en verhogen?  Lees meer over conversie optimalisatie (CRO).
  • Per website is er vanuit Google een ‘tijdsbudget’ om deze te indexeren, zit jij bovenop je pagespeed en presteert de website goed hierop dan kan er meer van de website inhoud geïndexeerd worden.
  • Een website die snel laadt zorgt voor een verbeterde gebruikservaring, Google wil haar gebruikers uiteraard de beste gebruikservaring voorleggen.

Het streven voor een totale website laadtijd ligt op een maximum van 3 seconden, onderzoek duidt op een 8% verhoogde bounce-rate bij 53% van de gebruikers bij een laadtijd van meer dan 3 seconden.

 

Google page speed optimalisatie

 

 

 

Pagespeed verbeteren

Om verbeteringen in je pagespeed te kunnen doorvoeren is het belangrijk om te weten wat invloed heeft op de pagespeed van jouw website. De belangrijkste onderdelen die samen zorgen voor een trage of snelle pagina laadtijd zullen we benoemen en aanbevelingen tot verbeteringen vernoemen.

Caching

Caching zorgt ervoor dat een gebruiker maar 1 keer een de statische content in een pagina hoeft te laden. We willen natuurlijk niet dat als de eindgebruiker door de website navigeert deze een pagina elke keer opnieuw moet laden als die er op terug belandt.

Afbeeldingen

Op een website zijn de grootste in te laden bestanden afbeeldingen. Het is belangrijk om deze zo goed mogelijk te verkleinen voordat je deze op je website plaatst. Punten om in acht te nemen bij het toevoegen van afbeeldingen aan je website;

  • Bestands format; we kennen allemaal de standaard jpg, jpeg, png, etc. WebP is een bestandsformat voor afbeeldingen die voor besparing op bestandsgrootte kan zorgen.
  • Meerdere afbeeldingen per afbeelding; dit klinkt raar, maar op een telefoon heb je een kleinere afbeelding nodig ten opzichte van een groot computerscherm. Dit is onderdeel van een responsive web design.

Lazy Loading

Lazy loading is een belangrijk onderdeel van je pagespeed, hierin kan je grote stappen maken richting een snelle laadtijd.

Een pagina op je website is vaak scrollbaar, met afbeeldingen verspreid over de hoogte van de pagina. Lazy loading is een techniek waarmee alleen afbeeldingen binnen het zicht van de gebruiker worden ingeladen. Als je een mooie Hero afbeelding op je pagina hebt en de volgende afbeeldingen staan pas ergens op het midden van de pagina, betekent dit dat bij het laden van de pagina alleen de Hero afbeelding geladen wordt.

Hier zijn een ruim aantal aan JavaScript libraries voor ontwikkeld die de integratie van Lazy loading op jouw website veel gemakkelijker maakt.

HTTP/2

Het HTTP/2 protocol is een revisie op het HTTP protocol, deze protocollen zijn verantwoordelijk voor afbeeldingen, functionaliteiten en design in te laden op verzoek vanuit de eindgebruiker. Het voordeel van HTTP/2 ten opzichte van HTTP is het bundelen van verzoeken (requests), dit zorgt ervoor dat je onder de limiet van je server blijft en je pagina in 1x geladen kan worden.

JavaScript

JavaScript (JS) is een programmeertaal waarmee webpagina’s interactiever gemaakt kunnen worden. Je pagespeed kan verbeterd worden door alleen de JS in te laden die voor de specifieke pagina nodig is, samen met het comprimeren van je JS bestanden.

Deze techniek is ook toe te passen op je CSS om een nog betere laadtijd te behalen.

Server

De server voor jouw website is verantwoordelijk voor het inladen van content, hierin zijn een aantal verbeteringen die je kan doorvoeren om de pagina laadtijd te versnellen.

  • Afstand tussen server en host locatie website; hoe hoger de geografische afstand, hoe meer milliseconden je verliest in het laden van je pagina.
  • Verbeterde hosting; maak gebruik van VPS (Virtual Private Server) hosting, dit is een afgeschermde omgeving op de server.
  • Geen shared hosting; dit kan aantrekkelijk ogen door de prijs, maar shared hosting is minder beschermd tegen aanvallen en je levert in op snelheid. Ook kunnen andere gebruikers van de shared hosting ervoor zorgen dat jij op een blacklist terecht komt.

Kortom, rekening houdend met de geografische locatie van je server en met gebruik van VPS hosting is je laadtijd sneller en je website extra beveiligd. Meer weten? Lees alles over webhosting

Samenwerken met een development bureau?

Modern Minds ondersteunt websites en webshops met e-commerce strategie, doorontwikkeling en technische support. Weten wat we voor jou kunnen betekenen?

Gerelateerde blogs