De 10 beste én gratis WordPress plugins

Geschreven door:

Fabienne Blocker

Datum publicatie:

19 mei 2022

WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem (CMS) om websites of blogs mee te beheren. Op zichzelf biedt dit CMS alleen standaard functies, zoals het maken van blogs en pagina’s. Maar met het gebruik van plugins gaat er een wereld aan mogelijkheden open – en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. In dit blogartikel lees je over de 10 beste gratis plugins voor WordPress om je website mee te verrijken.

Wat zijn plugins voor WordPress?

Plugins voor WordPress voegen extra functionaliteiten toe aan je WordPress website. Zo kan je bijvoorbeeld met plugins ervoor zorgen dat de inhoud of opmaak een andere look krijgt. Maar ook onderhoud en beheer kun je bepalen door deze plugins voor WordPress in te zetten. Eerder schreven we een blog over de WordPress trends van dit moment waarbij we inzoomen op de nieuwste functionaliteiten van het CMS.

Voorbeelden van plugins voor WordPress

Waar zou je plugins voor WordPress voor kunnen gebruiken als je denkt aan inhoud en opmaak? Zo kun je de plugins inschakelen als:

  • Content builder
  • Foto galerij plugin
  • Agenda plugin
  • Widgets voor social media kanalen
  • SEO optimalisatie plugin

Plugins zijn niet alleen bedoeld voor het opmaken van je website maar dienen ook voor het onderhouden en beheren van je website. Denk bijvoorbeeld aan plugins:

  • Om je website veilig te houden
  • Die je website sneller maken
  • Die zorgen voor de juiste backup.

We hebben een aantal belangrijke WordPress plugins waarmee je gemakkelijk jouw website verbeterd voor je op een rijtje gezet.

De beste plugins WordPress - Gratis

1. WooCommerce

We beginnen met een plugin die voor veel webshops onmisbaar is: WooCommerce! WooCommerce is een open source ecommerce platform voor WordPress. Dit is een van de plugins voor WordPress die de mogelijkheid biedt om een volledig functionele webshop te bouwen met producten, categorieën en meer voor de verkoop van fysieke of digitale producten. Doordat het een open source plugin is, is de broncode vrij aan te passen door developers en kun je alles customizen.

Waar WooCommerce ooit een vrij eenzijdige plugin was, kun je deze tegenwoordig eindeloos uitbreiden met add-ons en extensies. Integreer jouw webshop met Google Ads, Facebook, Hubspot, MailChimp en nog veel meer. Met meer dan 5 miljoen actieve installaties is WooCommerce een van de meest gebruikte Plugins voor WordPress.

2. Elementor

Elementor is een drag-and-drop page builder waarmee je eenvoudig mooie pagina’s in elkaar kunt zetten. Het grote voordeel? Je hebt geen enkele kennis van code nodig om zelf pagina’s te bouwen! Dit maakt de plugin laagdrempelig in gebruik en geschikt voor elke professional in je team. Aan de hand van de visuele editor sleep je elementen naar de gewenste plek. Hierdoor heb je de volledige controle over je webdesign en kun je zelf snel aanpassingen doen.

Responsiveness op mobiel en desktop is ontzettend belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en de perceptie van een website. In de editor van Elementor kun je schakelen tussen verschillende devices en zie je direct of je design responsief is.

De gratis versie van Elementor geeft je toegang tot tientallen widgets en templates en biedt de mogelijkheid om de stijl van blokken te veranderen. Met de pro versie heb je beschikking over nog meer widgets/templates en integreer je Elementor met WooCommerce voor het bouwen van een webshop.

3. Yoast SEO

Iedere ondernemer wil hoger ranken in Google met zijn website, maar waar te beginnen? Yoast SEO for WordPress has got you covered. De SEO plugin biedt je tal van handige tools om beter te scoren in Google zonder tijdrovend keyword onderzoek. Het herkent zoekwoorden in je tekst en genereert vergelijkbare termen en alternatieve keyphrases die je kunt gebruiken om beter vindbaar te worden.

 

Een effectieve manier om bovenaan in Google te komen is het toevoegen van gestructureerde data, zoals xml sitemaps aan je site. Yoast SEO voegt dit automatisch toe en geeft suggesties om extra structuur te krijgen op jouw site. Deze populaire plugin is tegenwoordig ook beschikbaar voor onder andere Shopify en Drupal. Voor nog meer functionaliteiten is de Pro versie te integreren met andere platformen zoals Semrush, Elementor en Zapier.

 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het gebruiken/instellen van Yoast SEO? Modern Minds helpt je graag om meer uit je website te halen.

4. Yoast Duplicate Post

We gaan door met nog een plugin van Yoast! Heb je geen tijd of zin om telkens nieuwe pagina’s from scratch op te bouwen? Dan is Duplicate Post de plugin die je nodig hebt. Na installatie kun je posts en pages te dupliceren naar een nieuw concept, per stuk of in bulk. Hierdoor kun je de lay-out van de huidige pagina overnemen en hoef je alleen nog maar de content, zoals tekst en afbeeldingen, te veranderen. Aan de hand van de template tag kun je berichten ook klonen vanuit de front-end van de site. Yoast Duplicate Post bespaart je tijd en moeite en zorgt voor meer consistentie op je website.

 

5. WP Forms Lite

Contactformulieren maken zonder coding skills: met de WP Forms plugin is het mogelijk. Met deze plugin maak je aan de hand van het drag-and-drop systeem zelf responsieve formulieren aan. Bouw een WordPress formulier door het toevoegen van velden, aanpassen van de lay-out en het instellen van e-mailnotificaties. 

 

Het fijne aan WPForms Lite is dat formulieren automatisch embedded worden in je pagina, dit hoef je dus niet meer zelf te coderen. Door de what you see is what you get methode zie je tijdens het creëren precies hoe het eruit zal zien op de live site.

 

Het gebruik van WPForms Lite is veilig en GDPR compliant: met 1 druk op de knop voldoen je formulieren aan de privacywetgeving. Ook biedt de plugin meerdere soorten spam bescherming, zoals reCAPTCHA en e-mailadres filtering. Met circa 5 miljoen actieve gebruikers en meer dan 10.000 5-sterren reviews is WPForms Lite verreweg de populairste plugins voor WordPress voor contactformulieren!

 

6. MonsterInsights

Google Analytics is een waardevolle tool om inzicht te krijgen in het gedrag van je website bezoekers. Er zijn verschillende manieren om de tool te integreren op jouw site, namelijk handmatig of door middel van een plugin. Om Google Analytics handmatig in te stellen moet de code van je website aangepast worden, wat een ingewikkelde klus kan zijn. Met MonsterInsights koppel je Google Analytics aan jouw WordPress site zonder hulp van een developer.

De populaire plugin biedt alle geavanceerde Google Analytics 4 features en houdt rekening met de naleving van de GDPR. Dankzij MonsterInsight’s built-in dashboard beheer je al je website data op 1 platform en hoef je niet meer niet meer te schakelen tussen verschillende omgevingen. Zo heb je snel en makkelijk inzicht in je rapporten over bezoekers, site speed, content en meer. Benieuwd naar welke plugins voor WordPress passen bij jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op!

7. UpdraftPlus

Websites die draaien op WordPress kunnen kwetsbaar zijn voor server crashes, hacks, foutieve updates en andere errors. Om te voorkomen dat je al je content en data kwijtraakt, is het essentieel om regelmatig backups te maken. UpdraftPlus is met 3 miljoen actieve gebruikers de meest geliefde plugin voor het plannen van backups.

UpdraftPlus werkt heel eenvoudig: in een paar clicks maak je een veilige backup van al je bestanden, plugins voor WordPress, thema’s en databases. Met de gratis versie heb je de mogelijkheid om automatische backups in te plannen: van eens per maand tot meerdere keren per dag. Je kunt zelf bepalen in welke cloud je je backups wil opslaan: Dropbox, Google Drive, email en meer. Gebeurt er een crash op je website? Geen stress, je herstelt gewoon de laatste backup.

8. Redirection ​

Het managen van redirects is een belangrijk onderdeel van je websiteonderhoud. Door te zorgen voor een goede omleiding van links en het voorkomen van errors zorg je dat je site beter rankt in Google. Met de Redirection plugin voor WordPress beheer je gemakkelijk al je 301 redirects en 404 errors. Je hebt geen kennis meer nodig van Apache of Nginx voor het omleiden van je URLs. Wil je voorwaardelijke redirects aanmaken? Baseer je redirect op bijvoorbeeld login status, browser, IP adres of paginatype. Wanneer je een groot aantal omleidingen wil aanmaken, kun je bovendien werken in bulk. Redirection heeft een uitstekend import- en exportsysteem en is compatible met Search Regex.

Redirection is geschikt voor kleine en grote websites, van weinig tot duizenden redirects. De plugin is een waardevolle aanvulling op de gratis versie van Yoast SEO, waarin je alleen handmatig redirects kunt beheren. Een premium versie van Redirection is er niet: alle functionaliteiten zijn gratis!

9. MailChimp for WordPress

Met een nieuwsbrief kun je klanten op de hoogte houden van nieuwe content en zorg je dat jouw merk onder de aandacht blijft. Belangrijk dus om toe te voegen op jouw website! De meest gebruikte plugin hiervoor is MailChimp als plugin voor WordPress (MC4WP). Maak strakke aanmeldformulieren en plaats ze waar je maar wil: bijvoorbeeld in de footer, het contactformulier of in de checkout.

MailChimp is perfect te integreren met andere plugins zoals WooCommerce, Contact Form 7 en WPForms. Ook bieden de makers verschillende add-ons aan zoals MailChimp Top Bar, Activity en een integratie met reCAPTHA. Wil je handmatige aanpassingen maken aan je nieuwsbrief? De plugin is ook vriendelijk in gebruik voor developers!

10. Smush

Grote afbeeldingen zijn de meest voorkomende oorzaak van een trage pagespeed. Het is dan ook belangrijk om de afbeeldingen op je site te optimaliseren. Veel mensen doen dit handmatig in Photoshop of comprimeren ze online. Dit kost veel tijd en kan op een veel eenvoudigere manier. Smush verkleint en comprimeert je afbeeldingen zonder verlies van kwaliteit. Door middel van de Bulk Smush optie kun je tot wel 50 afbeeldingen tegelijk optimaliseren. Om te zorgen voor optimale pagespeed wordt er ook nog gebruik gemaakt van lazy loading op je website: afbeeldingen worden pas geladen zodra de bezoeker ze nodig heeft. Op die manier hoeft niet de volledige website eerst te laden en gaat de snelheid van je site omhoog.

Website optimalisatie en plugins voor WordPress

Wil je je website naar the next level tillen aan de hand van plugins voor WordPress of development? Neem contact op met Modern Minds, we staan graag voor je klaar!

Gerelateerde blogs