Lokale SEO: Scoren met Google Mijn Bedrijf

03/01/2025

Blog

Overzicht
Lokale SEO wordt steeds belangrijker voor de zoekmachines én de consument. Maar wat is lokale SEO en hoe optimaliseer je jouw lokale zichtbaarheid? En wat is de rol van een goed ingericht Google Business Profile (voorheen Google My Business)? Wij leggen het je uit in deze blog.

Het belang van lokale SEO

Het doel van zoekmachines zoals Google is dat de gebruiker relevante resultaten te zien krijgt bij het invoeren van een zoekopdracht. Met ontwikkelingen zoals EEAT, helpful content en SGE zet Google een stap extra in de goede richting. Daarnaast legt Google ook steeds meer de focus op lokale zoekresultaten, want ook dit is uiterst relevant voor de gebruiker.  

Behalve Google, hechten consumenten ook steeds meer waarde aan lokale oplossingen. 87% van de consumenten gebruikte in 2023 Google om lokale ondernemingen te evalueren, wat een groei is van 81% ten opzichte van het jaar ervoor.* Daarnaast zijn zoekopdrachten met ‘winkel in de buurt’ wereldwijd gegroeid met meer dan 100% in 2023 en zoekopdrachten met ‘waar te kopen’+ ‘in de buurt/dichtbij’ met meer dan 200%.*

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO is een marketingtechniek die bedrijven met fysieke locaties of vestigingen helpt om meer zichtbaarheid te genereren in Google’s lokale zoekresultaten, met onder andere je Google Business Profile. Voorbeelden van lokale zoekresultaten vind je in de zogenoemde Local Map Pack, de Local 3 Pack of de Local Finder. 

 

Door jouw lokale listings, zoals de Google Mijn Bedrijf profielen én de vestigingspagina’s op jouw website te optimaliseren kun je meer zichtbaarheid creëren voor jouw bedrijf, meer websiteverkeer genereren en meer bezoekers naar je winkel trekken. Meer dan 50% van de lokale ondernemers heeft hun Google Business Profielen niet goed ingericht (bron: 2023 Local SEO Benchmark Rapport). Jouw kans dus om hierop in te spelen!  

Lokale SEO - local 3 pack
Local SEO - Local finder
Lokale SEO - local map pack

Waarom lokale SEO inzetten?

Als lokale onderneming kan het lastig zijn om online op te boksen tegen online giganten zoals Bol. en Amazon of grote ketens als Kruitvat, Albert Heijn en Zara. Heb je geen fysieke winkel maar wel lokale vestigingen, zoals bijvoorbeeld tankstations? Dan is lokale SEO ook erg nuttig.   

 

Door lokale SEO in te zetten kun je een stuk makkelijker op tegen grote ketens. Dit komt doordat ook andere factoren een grote rol spelen bij de rankings, zoals afstand tot de locatie en de reviews.  

 

Daarnaast leiden 78% van de lokale zoekopdrachten tot een aankoop in een fysieke winkel. Nog een bonus: de lokale zoekopdrachten (de Google bedrijfsprofielen) worden nog boven de reguliere organische resultaten getoond, wat maakt dat je meer ruimte inneemt binnen Google.  

Local SEO in Google

Lokale SEO heeft dus een groot aantal voordelen:  

 

  1. Betere online zichtbaarheid: Lokale SEO-activiteiten zorgen ervoor dat je online zichtbaarheid wordt vergroot in jouw (lokale) niche, waardoor je nieuwe klanten aantrekt.  
  2. Meer winkelbezoeken: Betere lokale zichtbaarheid zal leiden tot meer winkelbezoeken, omdat klanten de juiste informatie over jouw lokale business kunnen vinden, op het juiste moment.  
  3. Betere targeting voor websitebezoek: Wanneer je jouw website optimaliseert voor lokale zoekopdrachten zul je kwalitatiever websiteverkeer aantrekken, waardoor de kans op conversie of winkelbezoek groter wordt.  
  4. Meer telefoontjes: Optimalisatie van je Google bedrijfsprofielen kan ervoor zorgen dat je meer inkomende telefoontjes krijgt van potentiële leads.  
  5. Leiderschap binnen het vakgebied: Door lokale SEO, inclusief reviews, laat je zien dat je een expert bent in jouw niche. Positieve reviews dragen bij aan de geloofwaardigheid op jouw expertise. 
  6. Vertrouwen opwekken bij de consument: Met lokale zichtbaarheid en reputatiemanagement creëer je vertrouwen.
  7. Meer verkopen: Online reviews kunnen potentiële kopers stimuleren tot aankopen.  

Factoren die leiden tot meer lokale zichtbaarheid

Er is een aantal factoren dat meespeelt bij het vergroten van jouw lokale zichtbaarheid binnen de local map pack. De belangrijkste hiervan zijn relevantieafstand en prominentie. 

 

De factor die hier het belangrijkst voor is, is een goede inrichting van de eigen Google Business Profiles. Wanneer je deze goed en volledig inricht (met de juiste lokale zoekwoorden) en actief onderhoudt op de juiste manier, zal je beloond worden met meer zichtbaarheid in de local map pack. Ook reviews en on-page optimalisaties van je lokale pagina’s op je website dragen hieraan bij en in mindere mate backlinks, gedrag (zoals locatie), citaties van jouw bedrijf op externe websites en personalisatie.  

Local Map pack chart - Local SEO

Stappenplan lokale SEO: optimaliseren van Google Bedrijfsprofielen

Aangezien Google Mijn Bedrijf de belangrijkste factor is om te ranken in de lokale map pack, is het belangrijk dat deze op de juiste manier is ingericht en geoptimaliseerd. Maar hoe begin je en waar moet je op letten?  

1. Voeg jouw bedrijf toe aan Google Maps & Google mijn Bedrijf

Logischerwijs moet je een Google Bedrijfsprofiel hebben om zichtbaar te zijn binnen Google Maps. Typ jouw bedrijf in, in de Google Maps zoekbalk. Is jouw bedrijf niet aanwezig binnen de Google mijn Bedrijf sectie? Voeg deze dan toe. Vul hier de bedrijfsinformatie aan, waaronder de naam, het adres, de openingstijden en het telefoonnummer. Claim jouw bedrijf vervolgens in Google Maps en vul alle details over jouw bedrijf in binnen het profiel. Vervolgens dien je jouw account te verifiëren. De basis staat!  

2. Bepaal je doel

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat je doel is. Wil je mensen naar je winkel trekken, zoals Action? Wil je mensen een ervaring laten beleven, zoals bij de Miele Experience Centers? Of wil je men al kennis laten maken met je collectie en maakt het niet uit of ze dit in de winkel of online aanschaffen? Deze insteek heb je nodig om te bepalen waar je de focus op wilt leggen binnen je Google Bedrijfsprofielen.  

3. Doe een lokaal zoekwoordonderzoek

Het is belangrijk om te achterhalen waar consumenten op zoeken met betrekking tot jouw producten of diensten. Daarom is een lokaal zoekwoordonderzoek essentieel. Zoeken mensen op jouw belangrijkste producten en diensten in combinatie met jouw bedrijfsnaam en/of stad? Om dit inzichtelijk te krijgen, heb je een tool zoals SEMrush nodig. Gebruik de Keyword Magic Tool en vul hier de belangrijkste service of productcategorie in. Bij ‘include keywords’ vul je vervolgens de steden waarin jouw bedrijven gevestigd zijn + de bedrijfsnaam in. 

 

Let op: klik hier ‘Any keywords’ aan, anders zullen er weinig uitkomsten te zien zijn. Filter eventueel de lage zoekvolumes eruit en exporteer de lijst. Herhaal dit voor elke belangrijke service of productcategorie en voeg de resultaten samen. Voilá, je hebt een lijst met de belangrijkste zoekwoorden die je kunt gebruiken ter optimalisatie van je Google Bedrijfsprofielen en je lokale landingspagina’s.  

Lokaal zoekwoordonderzoek

4. Voer een concurrentieanalyse uit

Door middel van een concurrentieonderzoek kun je inzicht krijgen in hoe jouw concurrentie ervoor staat met betrekking tot lokale SEO en kun je vanuit daar zelf inspiratie opdoen. Bekijk de kwaliteit van de foto’s, of de omschrijving SEO-geoptimaliseerd is en of er producten, diensten en Google Business Posts zijn toegevoegd. Met de Chrome Extensie GMB Audit – Local SEO Tool kun je daarnaast zien welke categorieën de concurrenten hebben opgegeven, zodat ook jij deze kunt aanvullen (mits relevant). Handig! 

5. Doe een analyse van je eigen GMB-profielen

Mocht je al langere tijd Google Bedrijfsprofielen hebben opgezet, dan is het goed om hier eens een kritische analyse op los te laten. Waar zijn er verbeteringen mogelijk? Om het makkelijk te maken, geven we je een complete checklist waar je jouw listings op kunt beoordelen:
 
 

  • URL’s: 
    Bevatten alle URL’s een UTM-code voor correcte tracking en leiden de URL’s naar SEO-geoptimaliseerde vestigingspagina’s? Gebruik hiervoor het volgende template:
     
UTM voor Google My Business
  • Omschrijving:
    Bevatten alle profielen SEO-geoptimaliseerde omschrijvingen met hierin de belangrijkste learnings vanuit het lokale zoekwoordonderzoek?

     

  • Categorieën:
    Bevatten de profielen de juiste hoofdcategorieën en subcategorieën? Zijn er nog kansen gevonden vanuit het concurrentieonderzoek ter aanvulling?

     

  • Foto’s en video’s:
    Wat is de kwaliteit van de omslagfoto van de bedrijfsprofielen? Wat is de kwaliteit van de andere foto’s en video’s? Staan hier foto’s tussen waar je liever niet mee geassocieerd wilt worden? Upload bij voorkeur professioneel geschoten foto’s en video’s, aangezien Google hier een voorkeur aan geeft. 
    Richtlijnen foto: JPG/PNG, 10KB – 5MB, 720×730 px. Richtlijnen video: <30 sec, <75MB, resolutie 720p of hoger.

     

  • Reviews:
    Worden alle reviews van de bedrijfsprofielen beantwoord door support, klantenservice of andere verantwoordelijken? Reviews zijn een belangrijke ranking factor binnen de local map pack. Om deze reden is het niet alleen belangrijk dat er gereageerd wordt op reviews, maar dat er ook voor wordt gezorgd dat klanten reviews achterlaten.

    Zoekmachines hechten steeds meer waarde aan de ervaringen die men bij de onderneming heeft (onderdeel ‘experience’ van de welbekende EEAT), dus op deze manier win je op alle vlakken! 

     

  • Vragen:
    Worden de vragen die in de bedrijfsprofielen worden gesteld beantwoord door de verantwoordelijken van de bedrijfsprofielen binnen een redelijke tijd? Zonde als dit niet gebeurt, want dit zijn potentiële klanten die dicht bij het aankoopproces zitten. Tip: maak pre-set Q&A’s. Hiermee beantwoord je de belangrijkste vragen (deels vanuit het lokale zoekwoordonderzoek opgesteld) én als men vragen intypt toont Google direct de antwoorden die je zelf eerder hebt geformuleerd.

     

  • Producten/diensten:
    Het toevoegen van (een selectie belangrijke) producten of diensten is een geweldige manier om van je Google Bedrijfsprofiel een soort website te maken. Klanten niet alleen wat ze in de winkel of vestiging kunnen vinden en kunnen dit direct aanschaffen, maar het geeft ook goed weer wat ze kunnen verwachten. Wil je producten tonen of wil je de kernwaarde ‘service’ uitlichten door bijvoorbeeld een persoonlijk consult aan te bieden in je bedrijfsprofielen? De keuze is aan jou! Let op: ook deze URL’s dienen ingesteld te worden met de juiste UTM-codes.

     

  • Google Business Posts:
    Zijn er Google Business Posts geplaatst en zijn deze nog up-to-date? Google Business Posts zijn namelijk gratis ‘advertenties’. Daarnaast kun je hierin jouw kernwaarden, belangrijke updates, aanbiedingen en events uitlichten, zonder naar de website te hoeven gaan. Tip: met het ‘what’s new post template’ kun je de meeste tekst kwijt (max 1.500 tekens). Gebruik een video van 1.200×900 pixels en voeg natuurlijk altijd een UTM toe aan de URL’s.

     

  • Social media profielen:
    Staan de social media profielen gelinkt?  

6. Pas de learnings toe in je GMB-profielen en vestigingspagina’s

Nu het lokale zoekwoordonderzoek, het concurrentieonderzoek en de analyse zijn gedaan van de eigen Google Bedrijfsprofielen is het tijd om alle learnings te verzamelen en dit door te voeren voor alle bedrijfsprofielen.  

Focus op reviews

Zoals eerder besproken, zijn reviews een belangrijk onderdeel van je lokale succes binnen zoekmachines. Het is dus belangrijk om een focus te hebben op het verzamelen van reviews. Hoe meer reviews, des te meer kans dat er zoekwoorden gebruikt worden waar jij als bedrijf lokaal op gevonden wilt worden. En vergeet ook niet te reageren op elke review, zowel positief als negatief. 

Lokale SEO toepassen op jouw website

Behalve Google Mijn Bedrijf zijn de lokale landingspagina’s ook enorm belangrijk. Je wilt immers niet alleen ranken met je local map pack, maar ook het eerste organische resultaat zijn. Zo willen wij ranken op ‘online marketingbureau Rotterdam’, ‘marketingbureau Rotterdam’, of ‘mediabureau Rotterdam’. Door onder andere een lokale landingspagina te creëren en/of te optimaliseren, verhoog je de kans om op deze zoekwoorden te ranken. Maar hoe doe je dit?  

  • Voor het optimaliseren van de Google Bedrijfsprofielen heb je het eerder uitgevoerde lokale zoekwoordonderzoek nodig. Deze zoektermen wil je namelijk verwerken op de landingspagina op een manier waarmee je de bezoeker verder helpt, zogenoemde ‘helpful content’.  

  • Combineer de belangrijkste diensten/producten/zoekwoorden met de locatie en informatie die de bezoeker te weten zou willen komen in de content op de landingspagina. Denk hierbij aan het adres, openingstijden, het telefoonnummer en parkeergelegenheid. Is er specifieke informatie per vestiging of locatie dat belangrijk is om te weten? Voeg dit dan ook toe. Tip: maak gebruik van structured data, zodat Google jouw informatie gemakkelijker kan lezen.  

  • Vergeet de metadata niet in te vullen.  

  • Verwerk de locatie/stad in de URL, voor extra waarde.  

  • Voeg relevante afbeeldingen toe aan de landingspagina. Vergeet hierbij niet om de ALT-teksten mee te nemen.
     
     
  • Voeg interne links toe naar andere relevante pagina’s.  

Samenvatting

Lokale SEO is dus van cruciaal belang voor bedrijven met fysieke locaties om meer zichtbaarheid te genereren in lokale zoekresultaten van Google, met name via Google Mijn Bedrijf (Google Business Profile). Doe dit op de volgende manier:  

1. Strategie en analyses

  • Lokaal zoekwoord: Om de kansen te bepalen voor jouw (lokale) onderneming. Zoeken mensen op jouw belangrijkste services en producten in combinatie met de bedrijfsnaam en/of stad? Gebruik tools als SEMrush om hier meer inzicht in te krijgen.  

  • Concurrentieanalyse: Analyseer de profielen van concurrenten met tools zoals de Chrome Extensie GMB Audit. Bekijk hun foto’s, omschrijvingen en categorisering om inspiratie op te doen.

  • Eigen profielanalyse: Gebruik een checklist om te controleren of alle URL’s een UTM-code bevatten voor correcte tracking en beoordeel de SEO-optimalisatie van beschrijvingen, foto’s en video’s. 

2. Optimalisatie van Google Bedrijfsprofielen

  • Bedrijfsinformatie aanvullen: Voeg een naam, adres, de openingstijden en een telefoonnummer toe. Claim het profiel en vul hem volledig in. 

  • Lokale zoekwoorden: Voer een lokaal zoekwoordonderzoek uit en gebruik deze zoekwoorden in de bedrijfsomschrijving en categorieën. 

  • Foto’s en video’s: Upload hoogwaardige foto’s en video’s die professioneel zijn geschoten, aangezien Google hier een lichte voorkeur aan geeft. 

  • Reviews en vragen: Reageer op reviews en vragen van klanten binnen een redelijke tijd om vertrouwen te wekken en klantenbinding te bevorderen. 

  • Producten en diensten: Voeg belangrijke producten of diensten toe aan je profiel om klanten te informeren over wat ze kunnen verwachten. 

  • Google Business Posts: Plaats regelmatige updates, aanbiedingen en evenementen via Google Business Posts om klanten op de hoogte te houden. 

3. Verzamelen en beheren van reviews

  • Reviews verzamelen: Moedig klanten aan om reviews achter te laten, omdat dit een belangrijke ranking factor is. Reageer op zowel positieve als negatieve reviews. 

4. Lokale landingspagina's optimaliseren

  • Zoekwoordintegratie: Gebruik de resultaten van het lokale zoekwoordonderzoek om de belangrijkste diensten, producten en locaties in de content op te nemen. 

  • Structuur en metadata: Vul metadata in, gebruik structured data en zorg dat de URL’s de locatie bevatten voor extra waarde. 

  • Bezoekersinformatie: Voeg essentiële informatie toe zoals adres, openingstijden en parkeergelegenheid. Maak gebruik van relevante afbeeldingen met ALT-teksten en voeg interne links toe naar andere relevante pagina’s. 

Lokale SEO inzetten voor jouw merk?

Door de toepassingen uit deze blog effectief toe te passen, kan een bedrijf zijn online zichtbaarheid in lokale zoekresultaten vergroten, meer verkeer naar de website trekken en uiteindelijk meer klanten naar de fysieke winkel leiden. Dit biedt een concurrentievoordeel ten opzichte van zowel lokale als grotere nationale spelers. 

 

Wil jij een begin maken aan jouw lokale SEO strategie? Gebruik dan deze tips. Wil je aan de slag met lokale SEO, maar dit liever uitbesteden? Ook dat kan. Neem vrijblijvend contact op met onze SEO Specialisten, zij helpen je graag verder.

Contact
Geschreven door: Demi Verhoeven

Demi Verhoeven

Wil je meer weten?

Dat kan! Ontdek al onze blogs, waarin je meer leest over development, content en CRO. Of neem contact met ons op, onze specialisten staan voor je klaar.

Contact

Gerelateerd

Alles bekijken

03/01/2025

Zoekmachine marketing: de synergie tussen SEO en SEA

Zoekmachine marketing is een essentieel onderdeel van digitale marketing, waarbij we de zichtbaarheid van bedrijven willen vergroten in zoekmachines zoals Google, Bing, en Yahoo. Zoekmachine marketing omvat zowel zoekmachine optimalisatie (SEO) als zoekmachine adverteren (SEA). Hoewel SEO en SEA verschillende benaderingen en technieken gebruiken, werken ze samen om de algehele prestaties van een website in de zoekresultaten te verbeteren. Dit artikel biedt een uitgebreide gids over de synergie tussen SEO en SEA en hoe bedrijven deze strategieën effectief kunnen inzetten.

31/12/2024

Social SEO onderdeel van zoekstrategie

Social SEO is niet meer weg te denken uit een online zoekstrategie. SEO en social media, je zou denken wat hebben die met elkaar te maken? Toch blijkt dat ze een sterke relatie hebben. Door te begrijpen hoe ze elkaar beïnvloeden en versterken, kan je een passende social SEO-strategie opzetten. Ontdek praktische tips om je sociale media-activiteiten te optimaliseren voor betere zoekmachineprestaties.

31/12/2024

Handleiding zoekwoordonderzoek inclusief tips

Een zoekwoordonderzoek is een proces waarbij we zoekwoorden verzamelen. Dit zijn de woorden die mensen gebruiken om een merk, product of dienst te vinden in zoekmachines zoals Google, Bing of Yahoo. Deze woorden vertellen je waar je doelgroep naar op zoek is en welke problemen ze hebben. Het doen van keyword research is essentieel voor een SEO- en SEA-strategie.