Heb je er ooit over nagedacht een webshop te starten? Je bent niet de enige. Webshops zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Je kunt in een seconde miljoenen mensen bereiken en kennis laten maken met je producten. Het opstarten van een webwinkel is tegenwoordig door platforms zoals Shopify en Lightspeed erg makkelijk geworden.
Ondanks dat het tegenwoordig erg makkelijk is om een webshop op te starten, neemt het ook een aantal uitdagingen met zich mee. Zo is er veel concurrentie en hanteren kleine winkels lagere marges en prijzen, omdat ze geen overhead hebben. Het starten van een goede webshop kent enkele fases en vraagt om wat voorbereiding, maar als je die goed doorloopt, staat niets een succesvolle webshop in de weg! Hoe begin je een webshop? Wij leggen het stap voor stap uit.
Welke producten wil je verkopen in je webshop?
Het belangrijkste bij het beginnen van een webshop is het bedenken van het product dat je graag wilt gaan verkopen. Hier begin je dus ook mee. Afhankelijk van of je al een idee hebt kan deze stap erg snel gaan. Misschien ben je al bekend in de branche of met leveranciers, of wie weet heb je wel een passie voor een bepaald product en wil je hier zelf wat mee gaan doen. Bij deze stap is het wel zaak dat je niet alleen je gevoel achterna gaat, maar ook kijkt naar of je gekozen product goed online verkoopbaar is.
Om te bepalen of je product goed online verkoopbaar is kan je het beste kijken naar een aantal punten. Zo werkt een product met herhaaloptie beter, doordat iemand je product vaker nodig zal hebben. Als dat niet zo is, zal je per persoon niet meer dan één aankoop krijgen. Als je geen herhaaloptie hebt moet je er wel over nadenken of je product bijproducten heeft die je ook kunt verkopen. Zo koopt iemand maar één koffiezetapparaat, maar heeft die nog wel koffiebonen nodig. Ook is het belangrijk om te kijken hoeveel marketing jouw product nodig heeft. Passieproducten zoals kleding, sieraden en voedsel geven veel meer ruimte om tekst en plaatjes te gebruiken. Noodzakelijke producten hebben daarentegen minder marketing nodig.
Het vinden van een leverancier
Na het bedenken van je product, moet je op zoek gaan naar een leverancier waar je jouw product vandaan haalt. Deze stap is vaak erg lastig, al helemaal als je nog geen netwerk in de branche hebt. Daarbij is het belangrijk dat je goede inkoopprijzen krijgt, wat als kleine nieuwkomer nog best moeilijk is.
Het hebben van een bestaande relatie is natuurlijk ideaal, maar niet iedereen heeft deze luxe. Heb je die wel? Probeer deze dan in te zetten. Heb je die niet? Bedenk dan eerst of je een leverancier in het binnen- of buitenland wilt. Probeer bij je zoektocht naar een leverancier zoektermen te gebruiken in vakjargon. Op deze manier vind je ook een groothandel of distributeur die je anders niet zou vinden. Je kunt er ook over nadenken om contact te leggen met winkels die geen online webshop hebben. Zo heb jij een leverancier en bieden zij dankzij jou ook hun producten online aan.
Mocht je een leverancier hebben gevonden, dan kan je ervoor kiezen om te dropshippen, zelf alles op voorraad te hebben of gebruik te maken van logistiek fulfilment (zoals Bringle). Dropshippen betekent dat de leverancier direct levert aan je consumenten. Dit kan voor jou erg veel werk schelen. Wanneer je alles geregeld hebt moet je niet vergeten een plan B te bedenken. Stel dat de relatie met deze leverancier op de klippen loopt, dan heb je in ieder geval iets om op terug te vallen.
Bepalen wat je zelf gaat doen en wat je gaat uitbesteden
Starten van een webshop is prioriteiten stellen. Je moet ineens veel zelf doen, zoals het bedenken van je merk (met alles wat hierbij komt kijken), het schrijven van content, marketing, (product)foto’s maken, relaties met leveranciers onderhouden en financiën regelen. Wie weet heb je ook al personeel en moet je je ook nog bezighouden met personeelszaken.
We raden het aan om goed na te denken over wat je zelf wilt doen en wat je gaat uitbesteden. Als je ervoor kiest om alles zelf te doen, kan het zo zijn dat je maar weinig vrije tijd overhoudt. Als je veel bestellingen binnenkrijgt heb je het waarschijnlijk erg druk met het verwerken hiervan. Gelukkig is er ook veel wat je makkelijk kunt uitbesteden. Zoals we al zeiden kan je ervoor kiezen om de logistiek uit te besteden, maar dit kan natuurlijk ook met design, je webshop bouwen, (zoekmachine)optimalisatie, online advertenties, content schrijven en andere vormen van marketing. Als je alles zelf wilt doen, loop je het risico om stil te staan met je webshop doordat je niet toekomt aan ontwikkeling. Kies dus slim wat je zelf wilt doen.
Wat is je MVP en budget?
MVP staat voor Minimum Viable Product. Als je direct met een perfecte webshop live wilt gaan, duurt de bouw minimaal een jaar en/of kost het extreem veel geld. Net als bij alles, gaat het om prioriteiten stellen. Met Minimum Viable Product wordt dus bedoeld wat het minimaal acceptabele niveau is waarmee je met de webshop live kan gaan. Zet dit live en verzamel de feedback. Door deze feedback te verzamelen kan je erachter komen wat je aan kan passen zodat het beter bij de doelgroep past. Op deze manier kom je er niet pas achter wanneer je in jouw ogen de “perfecte webshop” hebt gebouwd, dat dit in de ogen van je doelgroep niet zo is.
Je budget laat je afhangen van je MVP. Ons advies is om dit budget op te splitsen in 3 fases. Het budget voor fase 1 heeft betrekking tot het minimaal acceptabele product, het budget voor fase 2 is voor verbeteringen aan de hand van feedback en het budget voor fase 3 is voor marketing en communicatie.
Het kiezen van een platform
Er zijn veel platformen waarop je een webshop kunt bouwen. Hoe meer technische kennis of design kennis je hebt, hoe makkelijker dit zal gaan. Voor een basis webshop, kun je met wat technische kennis beginnen op Shopify of Lightspeed. Als je een kleine of middelgrote webshop laat bouwen, kun je misschien beter kiezen voor WordPress met WooCommerce of Easy Digital Downloads en voor de grotere webshops adviseren we Magento. Elk systeem heeft voordelen, nadelen en specifieke manieren van werken. Laat je goed informeren voordat je een keuze maakt. Dit maakt ook veel uit voor je budget en doorlooptijd. Wij kunnen je goed advies geven over het kiezen van een platform dat bij jouw webshop past.
De webshop bouwen
Je hebt gekozen voor een platform voor je webshop, maar nu is de vraag: ga je deze zelf bouwen of laat je dit doen? Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je technische kennis. Als je een beetje technische kennis hebt kan je ook zelf een basis webshop bouwen en deze laten optimaliseren door een e-Commerce bureau, zoals Modern Minds. Wij zouden je dan kunnen assisteren en een offerte voor je opstellen aan de hand van jouw wensen.
Hou voor de bouw van een webshop tussen de 4 en de 15 weken aan (afhankelijk van grootte en wensen). Geef bij de partij aan wat je zelf kunt en waar je behoefte aan hebt. Benadruk ook altijd dat de shop snel moet zijn, responsive (mobiel geschikt) en SEO geoptimaliseerd, zodat deze beter in Google wordt opgenomen.
Eindelijk: de livegang en communicatie
Na uitgebreid testen is het dan ein-de-lijk tijd om met de webshop live te gaan. De livegang gebeurt vaak niet met een big bang, maar geleidelijk. Het duurt daarnaast 48 uur voor alle DNS (Domain Name Serves) adressen zijn omgezet en de shop door Google wordt opgepikt zodat mensen je site kunnen vinden. Hou er rekening mee dat je webshop dus niet meteen topprestaties zal leveren.
Wanneer de shop live is, adviseren we altijd je eigen netwerk in te schakelen. Post het op Facebook, Pinterest, Twitter, LinkedIn, Instagram en mail het naar al je contacten. Wees er trots op en vraag mensen feedback te sturen en om het te delen. Dit is jouw kindje en het moet succesvol worden!
Steeds blijven optimaliseren met marketing op lange termijn
Na livegang begint het feestje pas, want nu is het zaak om zoveel mogelijk mensen naar jouw webshop te laten komen en te laten converteren. Dit kan met Google marketing, affiliate marketing en andere tools. Een goed beginpunt hierbij is het boek “Meer verkopen met je webshop”. Om ervoor te zorgen dat jouw eigen webshop het goed blijft doen, moet je dus aan de slag blijven met het optimaliseren van je webshop.
Het bouwen van een webshop is geen moeilijke taak, maar vergt wel veel voorbereiding en geregel. Wees niet bang om uit te besteden, prioriteiten te stellen en bedenk wie je hierbij gaat helpen. Het hebben en beheren van een webshop is een fantastische passie en tegenwoordig voor iedereen weggelegd. Vergeet vooral niet veel plezier te hebben!