WordPress shortcodes: hoe gebruik je ze?

Geschreven door:

Kayne Spikker

Datum publicatie:

10 februari 2023

WordPress shortcodes: een makkelijke manier om de functionaliteiten van jouw website te versimpelen. In deze blog nemen we je mee in de verschillende soorten shortcodes en hoe je de shortcodes in WordPress het beste kan gebruiken.

Wat is een shortcode?

Een shortcode is een afkorting voor een complexere functionaliteit, wat er voor zal zorgen dat het gebruiksgemak in het opbouwen van pagina’s wordt verhoogd. De functionaliteit van een shortcode kan van uiteenlopende groottes zijn, er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een shortcode om hele pagina’s of zelfs een gehele website structuur op te bouwen. Aan de andere kant is het bijvoorbeeld ook te gebruiken om de prijs van een product juist te tonen op basis van geografische locatie van een gebruiker, denk aan dollars, euro’s of ponden. 

WordPress shortcodes

In het geval van WordPress shortcodes zijn het stukjes tekst omringd door vierkante haakjes ([ ]) die transformeren naar content of functionaliteit op de website. WordPress heeft standaard zes shortcodes:

  • Audio shortcode voor het invoegen van audio bestanden op je website, inclusief de basis interface zoals afspelen, pauze, volume, etc.
  • Caption shortcode voor het onderschrijven van bijvoorbeeld een afbeelding, maar het is te gebruiken voor elk HTML element.
  • Embed shortcode voor het toevoegen van een maximum breedte en lengte voor je embedded content zoals video’s.
  • Gallery shortcode  voor het invoegen van een afbeeldingen galerij aan je pagina op basis van de toegeleverde afbeelding id’s.
  • Playlist shortcode voor het weergeven of afspelen van meerdere audio of video bestanden.
  • Video shortcode voor het invoegen van een video bestand, inclusief een interface. De video shortcode is te gebruiken voor de volgende bestandstypes: mp4, webm, m4v, webm, ogv, wmv en flv.

De soorten WordPress shortcodes

Self-closing (zelfsluitende) shortcodes:

  • [shortcode]
  • [shortcode attribute=’value’]

De gallery shortcode is een voorbeeld van een self-closing shortcode en heeft geet sluit-tag nodig. Alle noodzakelijke dingen kunnen toegevoegd worden door gebruik te maken van de attributen.

 

Enclosing (omsluitende) shortcodes:

 

  • [shortcode]Content[/shortcode]
  • [shortcode attribute=’value’]Content[/shortcode]

De caption shortcode is een voorbeeld van een enclosing shortcode, deze wordt gebruikt om een onderschrift toe te voegen aan een bestaand stuk content.

 

Er zijn ook shortcodes waarbij het afhankelijk is hoe deze gedefinieerd worden of er al dan wel of niet een sluit-tag vereist is.

Het gebruik van WordPress shortcodes

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met waar op je website je shortcodes wilt hebben. Zorg dan ook dat de documentatie over desbetreffende shortcode bekend is bij je. De documentatie is te vinden op de website van WordPress zelf, zoals benoemd in de lijst met bestaande shortcodes. Zorg ook dat het bekend is welke attributen worden ondersteund, zodat het gewenste resultaat behaald kan worden. Dit verschilt per situatie en is terug te vinden in de documentatie van WordPress zelf.

 

Binnen je gekozen pagina-editor of de Classic Editor kan je shortcode tags toevoegen nadat je hebt gekeken hoe deze geplaatst moeten worden, zoals beschreven in de lijst met soorten shortcodes.

Meer weten over de mogelijkheden van WordPress?

Benieuwd of WordPress de juiste CMS oplossing is voor jouw website? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee in het maken van technische keuzes voor jouw website. 

Gerelateerde blogs