Je webshop klaarstomen voor de feestdagen

Geschreven door:

Fabienne Blocker

Datum publicatie:

28 november 2022

Nu het buiten koud en donker wordt, staan ook de feestdagen alweer voor de deur. Voor veel ondernemers zijn sinterklaas, kerst en oud en nieuw dé piekmomenten van het jaar. Hoe bereid je je hier goed op voor? Met onze tips stoom je je webshop klaar voor de drukke decembermaand en ga je voor maximale omzet!

Optimaliseer je website voor de feestdagen

Versimpelen voor toegankelijkheid

Verduidelijk waar nodig de structuur en informatie op je website. Analyseer alle paginatypes en het navigatiemenu om er achter te komen welke verbeterpunten er zijn. Dit kun je doen aan de hand van user data, maar ook door zelf te navigeren op je website kunnen je dingen opvallen. Of laat een vriend of familielid eens door de website gaan en noteer waar ze vastlopen of verkeerd klikken. Op basis van deze bevindingen kun je je website duidelijker gaan maken. Maak je menubalk overzichtelijker en voeg eventueel meer call-to-action knoppen toe op pagina’s. Zorg ook voor nadruk op deze belangrijke knoppen door onnodige afleidingen te verwijderen. Ook is het verstandig om nog eens te controleren of je productpagina’s alle essentiële informatie bevatten. Is dit niet het geval, dan zal een deel van je bezoekers afhaken en bij een concurrent kopen die wél alle informatie biedt. Zelfs als je de beste prijs biedt.

Snelle en eenvoudige checkout

Zorg dat het afrekenproces snel en gemakkelijk verloopt. Je wil immers niet dat mensen tijdens deze fase nog afhaken. Wat beïnvloed dit gedrag? Bijvoorbeeld een proces met te veel stappen of onduidelijkheid over de gewenste handelingen. Verwijder daarom alle drempels die een bezoeker kan tegenkomen tijdens de checkout. Een barrière is het aanmaken van een account tijdens het afrekenen. Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de gebruikers hun winkelmand verlaat als ze een account moeten aanmaken. Zonde en onnodig. Zorg dus dat je bezoekers ook als gast kunnen afrekenen en niet aangemeld hoeven zijn. Achteraf kunnen ze altijd nog een account aanmaken op een geschikt moment.

Zorg voor een goed beveiligde website

Ook hackers weten dat er veel verkeer op je website is tijdens de feestdagen. Dit is voor cybercriminelen dan ook een uitgelezen kans om toe te slaan. Belangrijk dus om er zeker van te zijn dat je site en de verzamelde data goed beveiligd zijn.

Hoe zorg je voor een goed beveiligde website tijdens de feestdagen?

 • Verander de standaard admin URL van je site, kies een sterk wachtwoord en gebruik 2FA

 • Zorg voor een geldig SSL-certificaat. Dit is een encryptieprotocol dat de gegevens van je bezoekers versleutelt. Zo houd je cybercriminelen weg van persoonlijke data.

 • Houd je website altijd up to date. Het gaat daarbij niet alleen om je CMS, maar ook om de PHP, het thema en plugins of extensies. Dit is namelijk de meest voorkomende reden van hacks.

 • Maak regelmatig backups van je website. Het beste is om in te stellen dat dit automatisch gebeurd, zodat je er niet aan hoeft te denken.

 • Kies een veilige hostingpartij om vulnerabilities in je server te voorkomen.

 • Maak gebruik van een veilig betaalplatform. Modern Minds is partner van PAY., Mollie en Trusted Shops om te zorgen voor veilige transacties en kopersbescherming.

Hulp nodig bij het beveiligen of updaten van je WordPress of Magento shop? Bij Modern Minds ben je verzekerd van een goed-beschermde site.

Verbeter de laadtijd van je pagina’s

Dat de laadsnelheid van je website van positieve invloed is op de conversie is bekend. Maar hoe groot de toename in conversies kan zijn, zal je misschien verbazen. Hier een aantal cijfers:

 • Bijna de helft van de bezoekers verlaat een website als de laadtijd meer dan 3 seconden is. Voor mobiele gebruikers ligt dit percentage zelfs nog hoger.

 • Voor elke seconde extra laadtijd neemt de conversie met gemiddeld 3% af.

 • Sommige sites zagen een conversieverhoging van wel 7% na het verbeteren van de pagespeed.

 • AliExpress zag een ordertoename van 10% na het verlagen van de laadtijd met 36%. Bovendien ging het conversiepercentage voor nieuwe bezoekers omhoog met bijna 30%.

Hoe zorg je voor een snellere website?

Een langzame site scoort lager in Google en leidt tot irritatie bij je gebruikers. De pagespeed is afhankelijk van een groot aantal factoren. Om de snelheid te verbeteren kun je de volgende taken ondernemen:

 • Verklein de bestandsgrootte van je afbeeldingen. Dit kun je doen zonder dat er (zichtbaar) kwaliteit verloren gaat. Gebruikt bijvoorbeeld de Imagify plugin voor WordPress of ga voor een online tool om te comprimeren.

 • Gebruikt caching om de laadtijd te versnellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van WP Rocket of Varnish, afhankelijk van het platform dat je gebruikt.

 • Sluit je website aan op een CDN (Content Delivery Network). Dit is een verzameling servers over de hele wereld en zorgt voor een betere laadsnelheid.

 • Ruim overbodige bestanden op, deze belasten onnodig je server. Denk niet alleen aan uitverkochte artikelen en oude backups, maar ook ongebruikte CSS- en Javascript files.

Samenwerken met een developer is een goede investering voor het verbeteren van je sitespeed. Modern Minds heeft ruim 12 jaar ervaring met het optimaliseren van websites. Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Maak gebruik van emailmarketing tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen zullen emails en nieuwsbrieven een belangrijk onderdeel van je marketing zijn. De ROI op emailmarketing is gemiddeld 120% en daarmee een goede investering van je tijd en geld. Vandaar dat zo veel bedrijven hier dan ook gebruik van maken en jij niet achter kan blijven! Wat voor mails kun je versturen?

 

 • Nieuwsbrieven: Als je al een mailinglijst hebt, kun je starten met het versturen van nieuwsbrieven. Daarin breng je de lezer op de hoogste van een komende sale of voorrang geven op de nieuwste collectie.

 • Welkomstmail: Gemiddeld wordt 90% van de welkomstmailtjes geopend en wordt er veel doorgeklikt naar de gelinkte URLs. Zorg er dus voor dat je een goede email klaar hebt staan voor je nieuwe klanten die zich tijdens de feestdagen aanmelden! Je kunt ze overtuigen tot inschrijven door korting of andere voordelen te bieden.

Samenwerken met een e-commerce bureau?

Modern Minds ondersteunt de groei van websites en webshops met e-commerce strategie, doorontwikkeling en technische support. Weten wat we voor jou kunnen doen?

Gerelateerde blogs