Wat zijn de WordPress trends van dit moment?

Geschreven door:

Demi Hirschfeld

Datum publicatie:

19 april 2022
Voordat we de WordPress trends behandelen, gaan we dieper in op WordPress zelf. Het is een CMS dat steeds vaker gebruikt wordt door verschillende merken. Van simpele blogs tot uitgebreidere webshops, WordPress kun je overal voor inzetten en het is ook redelijk makkelijk te hanteren. Met de nieuwste plugins en thema’s, kan een website helemaal eigen gemaakt worden. Maar wat speelt er nog meer in de wereld van WordPress? In dit blogartikel delen we een aantal interessante en belangrijke WordPress trends van dit moment.

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem, ook wel CMS genoemd, waarmee je op simpele manier een eigen website kunt bouwen en onderhouden. WordPress begon ooit als een blogpagina waarin je een hoofdpagina had en verschillende blog kon plaats. In de laatste jaren is het CMS flink verbeterd en wordt het nu gebruikt voor websites met verschillende doeleinden. Het is nu vooral een platform waarbij je met plugins en thema’s je website helemaal eigen kunt maken. Om WordPress te gebruiken, heb je niet altijd technische kennis nodig. Het maken van een WordPress website is namelijk best makkelijk. Hoe wij aan de slag gaan met WordPress lees je hier.

Wat zijn de wordpress trends van dit moment?

Het CMS wordt al sinds 2003 gebruikt als een blog platform. Tegenwoordig is er veel mogelijk en wordt de vraag naar nieuwe functionaliteiten ook steeds groter. Dat maakt het dat WordPress blijft ontwikkelen en hierdoor steeds meer mogelijk is. Zo wordt WordPress door 42% van alles sites op de het internet gebruikt. Wat is er nu booming in de wereld van WordPress? Lees het hier!

1. Headless WordPress trends

Omdat WordPress een redelijk toegankelijk CMS is, zijn de backend en frontend gemakkelijk aan elkaar afgestemd. Een trend die steeds meer voorkomt is het lostrekken van de frontend en backend, dit wordt ook wel headless WordPress genoemd. Doordat je front en back lostrekt, heb jemeer ruimte om content te bewerken, toevoegen en verwijderen, op je eigen manier

2. Volledige site editing​

Volledige site editing verwijst naar een verzameling functies waarmee gebruikers hun hele website kunnen bewerken met blokken, in plaats van alleen berichten en pagina’s. Deze editing bevat blokpatronen, globale stijlen, sjablonen en ontwerptools voor blokken. Een voorbeeld hiervan is de Gutenberg editor die wij bijvoorbeeld ook voor deze website hebben gebruikt. Volledige site editing bevindt zich momenteel in een experimentele fase, maar verandert al de manier waarop gebruikers thema’s ontwikkelen, hun navigatiemenu’s bewerken en meer.

3. Gutenberg-optimalisaties

De Gutenberg editor plugin is een bekende tool van WordPress. De nieuwste versie van de blokedtior (Gutenberg 11,6) is uitgebracht in oktober. Deze editor heeft verschillende verbetering als blokkering op blokniveau en basisondersteuning voor onderliggende thema’s. Het Gutenberg-project is het driefasenplan om het contentbeheer van websites opnieuw vorm te geven. Het doel is om bedrijven sterker te maken door het voor mensen gemakkelijker te maken om websites te hebben.

  • Fase 1: Gemakkelijker bewerken met de Block Editor
  • Fase 2: Aanpassing Opties voor volledige site bewerking
  • Fase 3: Samenwerking met meerdere auteurs
  • Fase 4: Ondersteuning voor meertalige website

4. Sjabloon Kits

In 2017 begon Divi met het aanbieden van website pakketten, die meerdere vooraf ontworpen lay-outs bevatten die zijn ontworpen met hetzelfde thema of dezelfde zakelijke niche, zodat gebruikers op elke pagina een website kunnen maken met een consistent uiterlijk en gevoel. Elementor volgde dit voorbeeld in 2019 en begon met het uitbrengen van sjabloon kits. In 2020 lanceerde Envato een enorme bibliotheek met sjabloon kits voor Elementor en is van plan dit te doen voor de Gutenberg-editor. We kunnen verwachten dat in de toekomst meer thema marktplaatsen en ontwikkelaars sjabloon kits zullen aanbieden in plaats van thema’s.

5. WooCommerce-groei

E-commerce wordt steeds groter en door de groei van e-commerce is ook WordPress in de laatste jaren flink gegroeid. WordPress en WooCommerce gaan daarom ook hand in hand. In 2020 had WooCommerce meer dan €20 miljard aan omzet had gefaciliteerd, meer dan het dubbele van vorig jaar. De komende jaren zal het aantal gecreëerde WooCommerce-sites flink groeien. Maar ook de Shopify functie blijft erg groeien in WordPress.

6. Toegankelijkheidsverbeteringen

WordPress 5.6 die in december 2020 voor het publiek werd vrijgegeven, had enkele toegankelijkheidsverbeteringen. De grootste verbetering was de mogelijkheid om bijschriften en ondertitels aan video’s toe te voegen met behulp van het Web Video Text Tracks Format in het Gutenberg-videoblog. Waarom de toegankelijkheid van webdesign de laatste jaren zo belangrijk is geworden, leggen we uit in een blog.

7. WordPress trends en Prestatieverbeteringen

WordPress blijft steeds groeien en dit zorg ervoor dat het nieuwe performance team bestaat uit medewerkers van onder andere Google en Yoast. Dit team is zo afgestemd om de prestatie van WordPress op alle gebieden te verbeteren. Zodat ook alle plugins en thema’s met elkaar gecombineerd kunnen worden. Het gevolg hiervan is verbeteringen in de frontend en backend, nieuwe functies updates en verwachtingen als:
  • Afbeeldingen in goede kwaliteit zo klein mogelijk tonen
  • JavaScript-orkestratie optimaliseren
  • De gebruiker gegevens verstrekken om de prestaties te begrijpen
  • Gegevens en analyses verzamelen en rapporteren over prestaties
De web developers van Modern Minds zijn gespecialiseerd in WordPress webshops en houden tijdig de nieuwste trends en ontwikkelingen bij om jouw website te voorzien van de nieuwste verbetering. We maken een platform dat op maat is gemaakt voor jou en je doelgroep. Allemaal zo ingericht dat ook jij de content kunt beheren!

Gerelateerde blogs